“Bridge of Spies”: de oorlog van het wantrouwen

Een onmogelijke missie in een zinloos conflict.

1961, in het centrum van de koude oorlog, wordt advocaat James Donovan – gespeeld door Tom Hanks – door de CIA aangeworven om met de Russen te onderhandelen over de vrijlating van een Amerikaanse piloot. Voor het eerst na The Terminal, werken Tom Hanks en Steven Spielberg weer samen. Het wordt een historische film die goed zal zijn voor Oscar.

Het zijn eigenlijk twee films. Het eerste deel speelt zich af in het New York van 1957. Hanks verdedigt er op vraag van de Amerikaanse overheid een gevangengenomen spion Abel. Ik het tweede deel verhuist de setting van het levendige Manhattan naar het asgrauwe Berlijn, en moet diezelfde advocaat Donovan gaan onderhandelen over een uitwisseling van de Russische spion Abel met de Amerikaanse piloot Powers.

Spielberg gebruikte twee compleet verschillende filmcrews op de twee locaties, waardoor je twee verschillende sferen van twee verschillende werelden krijgt.

De ‘bridge of spies’ is de Glienicker Brücke, die tijdens de Koude Oorlog werd gebruikt voor enkele uitwisselingen tussen Westerse en Russische spionnen. De film flirt met de werkelijkheid en is gebaseerd op een onwaarschijnlijk, maar waargebeurd verhaal. In 1961 werd Sovjetspion Rudolf Abel uitgewisseld voor Francis Gary Powers, een Amerikaanse U-2-piloot die was neergestort op Russisch grondgebied.

Spielberg liet er in 2015 een stukje Berlijn – inclusief de muur – van de koude oorlog  voor bouwen in Polen, waar de look van de jaren zestig nog bestond.

Het verhaal van een mens die letterlijk en figuurlijk de muren rond zich heen probeert te slopen.

CAZ / 26 februari, om 20:40 – 23:00 : “Bridge of Spies”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More