Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Brasschaatse kasteelheer troggelde ook Nederlanders miljoenen af

Thierry Debels - 23-05-2021

De zaak tegen oplichter Francis Van Den Plas (60) en zijn echtgenote wordt eindelijk gepleit. Dat is niets te vroeg aangezien het dossier al jaren aansleept en eigenlijk vrij eenvoudig in elkaar zit. De ‘superslimme’ actuaris stelde mensen in binnen- en buitenland een lucratieve belegging voor, betaalde een paar keer een hoog rendement en stak daarna de miljoenen in eigen zak.

Het Openbaar Ministerie heeft dan ook tien jaar gevangenisstraf geëist tegen die Brasschaatse ‘beroepsoplichter’ wegens grootschalige oplichting. De kasteelheer wist banken en beleggers in totaal ruim 38 miljoen euro te ontfutselen. De werkelijke schade is nog hoger aangezien niet iedereen aangifte deed.

“Als deze beroepsoplichter niet gestopt wordt met een strenge gevangenisstraf, dan zal hij opnieuw slachtoffers maken.” Met die woorden sloot het Openbaar Ministerie het requisitoir in het dossier vrijdag af.

Van Den Plas vonden we terug in de vennootschap achter het kasteel Mishagen in Brasschaat. In 2010 worden bij de NV Domein Mishagen in Brasschaat twee nieuwe bestuurders aangesteld: Francis Van Den Plas (8/12/60) en zijn echtgenote Brunhilde J. geboren in 1963. De zetel van de vennootschap verhuist dan ook naar Brasschaat.

Eind dat jaar wordt het kapitaal van de NV met 6 miljoen euro verhoogd. Twee jaar later wordt het kapitaal nog eens met 3,5 miljoen euro verhoogd. In 2016 is de NV ondanks de kapitaalverhogingen failliet.

Dat de zaak nu pas voorkomt is opnieuw een bewijs van de traagheid van het gerecht. Al jaren zaten speurders achter Francis aan en in 2017 hebben ze hem eindelijk te pakken. De financiële 'bolleboos' zit dan samen met zijn vrouw in de Antwerpse cel op verdenking van een fraude die dan op 10 tot 15 miljoen euro wordt geraamd. Zijn twee eigendommen in Brasschaat worden verkocht. Het koppel wordt beticht van fraude, valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

De zakenman stelde zich aan investeerders voor als actuarieel consulent, iemand die financiële risico's bij bedrijven, vooral banken en verzekeringsfirma's, inschat. Hij was bestuurder van een resem buitenlandse vennootschappen. In Engeland alleen al Bluegrace Finance, Bentley Capital, Avelia Development, VDP Finance, Pila Consulting en Pila Ltd.

Francis heeft ook een vennootschap in Helmond, leert een blik in het Nederlandse Handelsregister, en heeft in diezelfde plaats met een zakenpartner een NV die zich omschrijft als beleggingsfonds. Hij heeft of had ook vennootschappen in Luxemburg en Zwitserland.

Enkele jaren daarvoor kreeg hij al eens de politie over de vloer. Toen werd zijn Bentley in beslag genomen. Hij werd twee keer veroordeeld voor btw-fraude en oplichting. In Zwitserland belandde hij zelfs op de zwarte lijst van Finma, dat de financiële markt controleert.

Toch kwam de consulent bij veel mensen niet over als een oplichter. Bedrijfsleider Stephan V. heeft nog 50.000 euro van hem te goed voor renovatie van parketvloeren in domein Mishagen. In 2017 aan Dpg media: "Die man en zijn vrouw leken heel gewone mensen. Ik heb ze bijvoorbeeld nooit in een Bentley zien rijden, alleen maar in een Mercedes-break. Hij was zeker niet de vlotte jongen die je onder tafel babbelde. Ik moest soms wachten op mijn geld, maar dan legde hij rustig zijn situatie uit. Een groot bedrijf waarvoor hij consultant was, weigerde te betalen. Hij heeft mij ook verteld over zijn beroepsverbod in Zwitserland. Na verloop van tijd kreeg ik dan toch mijn geld. Alleen de laatste schijf van 20% heb ik nooit meer gezien."

In 2019 wordt kasteel Mishagen, op de hoek van de Sionkloosterlaan en Mishagen, openbaar verkocht. De verkoop gebeurt digitaal en begint met een startbod van 2 miljoen euro. Het kasteel is gedeeltelijk gerenoveerd door Francis, de vorige eigenaar. Maar die zat in 2017 nog in de cel op verdenking van miljoenenfraude. Een uitspraak in dat dossier is dan nog niet gevallen. De verkoop zal uiteindelijk ingehouden worden. Echtgenote Brunhilde J. heeft overigens een eigen vennootschap die nog steeds actief is.

Deze 60-jarige natuurkundige en wiskundige van opleiding ging dus aan de haal met in totaal 38 miljoen euro van investeerders van wie hij gedurende verschillende jaren kredieten kocht om zogezegd grote beleggingsprojecten op te zetten

Een groep beleggers uit vooral de Helmondse regio lijkt voor bijna 8 miljoen euro te zijn opgelicht. Hun inleg van gemiddeld 200.000 euro zou zijn beland in de zakken van de Belg. De 43 beleggers schreven zich in op het kantoor van de Helmondse financieel adviseur.

De investeerders leenden hun geld uit aan een Zwitserse investeringsmaatschappij, waar de Belg de scepter zwaaide. Een vorstelijke rente van - in eerste instantie - 15 procent op jaarbasis kregen ze voorgespiegeld. Het was de bedoeling dat met de ingelegde gelden zou worden gehandeld in financiële producten via zogenoemde over the counter-transacties, die buiten de effectenbeurs om worden uitgevoerd.

De deelnemers kregen ooit één keer een rentebetaling van 8 procent over hun inleg. In de jaren daarna werden ze aan het lijntje gehouden met - achteraf gezien - loze beloften.

De zaak wordt in de komende weken verdergezet. Het is niet zeker dat de investeerders hun miljoenen zullen terugzien mocht Van Den Plas ook effectief veroordeeld worden.

 

Oplichting Brasschaat Francis van den plas Kasteel mishagen Kasteel mishaeghen Brunhilde janssens Francis van den p. Francis vdp

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken