Boudewijn vereerde zijn vader Leopold III

Fabiola was de persoon die mensen manipuleerde

Op 21 juli 1831 legde Leopold van Saksen-Coburg-Gotha de eed af als eerste koning der Belgen. De eedaflegging van Leopold I gebeurde op het Koningsplein, waar vijftien jaar eerder na het Congres van Wenen in 1815 Willem I tot koning der Nederlanden was uitgeroepen. Leopold kreeg in 1830 nog het aanbod om koning te worden van het pas onafhankelijke Griekenland.

Het is de aanleiding voor DPG Media om stil te staan bij dat koningshuis. Er wordt ook ingezoomd op Boudewijn. Zo wordt gesteld dat de oudste zoon van Leopold III besefte dat hij werd gemanipuleerd door zijn vader en (hierdoor) ‘een ander soort koning’ werd.

Het koningschap van Boudewijn moet je zeker in twee delen opsplitsen: de periode voor zijn huwelijk met Fabiola en de periode nadien. In die eerste periode was Leopold uiterst belangrijk voor de onervaren twintiger die Boudewijn was. De jonge koning vond ook dat zijn vader onterecht van de troon was gedreven door Waalse oproerkraaiers en er was dus sprake van een diarchie. Boudewijn leefde ook bij en met zijn vader.

Met Fabiola verandert Boudewijn, maar hij bleef zijn vader vereren. Boudewijn heeft ook nooit gesteld dat hij gemanipuleerd werd door zijn vader, integendeel. De enige die mensen manipuleerde was Fabiola. Ze zette ook mensen tegen elkaar op, zoals Boudewijn tegen zijn vader.

Boudewijn bleef zijn vader tot in 1983 – vaak in het geheim – ontmoeten en sprak met hem over belangrijke problemen. Het is dus een mythe dat er tussen beide mannen geen enkel contact meer was na 1960. En het is zeker niet correct te stellen dat Boudewijn het gevoel had gemanipuleerd te worden door zijn vader. Die persoon leefde met hem op het paleis in Laken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More