Bouchez wil iedereen 1.000 euro geven

“Met een basisinkomen kunnen ze hun leven in handen nemen.”

Het probleem van een groot ego is dat het je blind maakt voor de realiteit. Noem het een gebrek aan empathisch vermogen. MR-voorzitter Geroges-Louis Bouchez is wellicht het grootste ego dat zich momenteel op het Belgische grondgebied bevindt. De man is overtuigd van zijn eigen genialiteit en toont dat ook schaamteloos. Zijn eigenliefde is zo sterk dat hij de hele maatschappij ziet als kleinere versies van zichzelf.

In dat licht kan je zijn revolutionair idee begrijpen waarmee hij uitpakt in ‘De Tijd’. In zijn boek ‘L’ Aurore d’un monde nouveau’ sprak hij al over een basisinkomen van 1.000 euro per maand. Nu lanceert hij het in volle ernst. “Als de bestaande uitkeringen en voordelen in de sociale zekerheid door een basisinkomen worden vervangen, heb je al zowat 70 procent van de financiering. Je boekt daarnaast ook efficiëntiewinsten”, klinkt het.

Volgens Bouchez geeft een basisinkomen van 1.000 euro niet alleen meer vrijheid, maar stimuleert het de mensen om “hun leven in handen te nemen”. “Ze zullen gemakkelijker beslissen om te gaan studeren, een opleiding te volgen of te ondernemen.” Dat is waarschijnlijk wat hij zou doen, niet? En de anderen. Welke anderen?

Vanavond gaat de MR-voorzitter hierover in debat met de socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon en de Franse vrijheidsfilosoof Gaspard Koenig.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More