Bouchez (MR) wil een België zonder deelstaten

“Ik ben een unitarist”

Dat is uitspraak van Bouchez in een interview in het magazine ‘Wilfried’ waarmee de voorzitter van de MR de Vlaamse politieke wereld met verstomming achterlaat. Dat de MR geen voorstander was van het conferdealisme was bekend, maar het standpunt van Bouchez – de voorzitter van de MR – gaat veel verder. Het laat zelfs geen opening voor herfederaliseren, maar het betekent de terugkeer naar de eenheidsstaat van voor 1970.

Het interview dateert van december – maar werd vandaag gepubliceerd –  op het moment dat Bouchez al informateur was. Je zou voorzichtig kunnen zeggen dat dit een bom legt onder het informatiewerk van Bouchez en Coens. Die laatste kon en wilde zelfs niet reageren. Ook Open Vld en N-VA wilden niet reageren. Alleen Groen duwde Kristof Calvo even uit de schaduw en die liet weten dat een unitair België voor hem niet hoeft. “ Maar het is wel positief dat steeds meer toppolitici openlijk pleiten voor meer samenwerking, meer dialoog en meer België”, aldus Calvo.

Volgende week trekken Coens en Bouchez met hun eindrapport naar de koning. Ze zouden er net zo goed mee naar de versnipperaar kunnen gaan. Plots wordt de weerbarstige PS de enige Waalse partij de soepelste der Walen. Zij zeggen  geen totale nee tegen de eisen van N-VA die zoveel mogelijk bevoegdheden naar de deelstaten wil brengen. Magnette had de deur dicht gedaan, maar liet wel nog de sleutel onder de mat. Bouchez is nu met de sleutel gaan lopen. “Als er ooit een evaluatie zou komen van de zes staatshervormingen, kan ik u de conclusie al geven. “Het komt erop neer dat we alles terug op nationaal niveau moeten zetten”, aldus Bouchez.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More