Bouchez: “Iedereen zegt dat ze een regering willen.”

Eerst een startnota, daarna een gesprek.

Gisteren werd met een reeks handigheidjes de democratie omzeild en slaagde men erin om de stemming over de nieuwe abortuswet uit te stellen tot na de zomer. Dat was noodzakelijk voor CD&V en N-VA om terug te kunnen onderhandelen over de vorming van een federale regering. Correctie, er wordt niet onderhandeld, maar slechts gepraat, en zelfs niet met iedereen.

De liberalen hebben de PS op haar plaats gezet. Magnette (PS) heeft dan wel laten blijken dat hij wil meedoen (zelfs met N-VA), maar dat wil niet zeggen dat hij ook meteen worden uitgenodigd door de drie koningen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zei het donderdag op de RTBF-radio en Open Vld’er Alexander De Croo zei het op de VRT: “We gaan nu niet van nul herbeginnen.” Met andere woorden: even wachten meneer Magnette, want ‘wij blauwen’ bepalen nu even de gang van zaken.” Dat zijn steken onder water die – mocht het er ooit van komen – straks aan de echte onderhandelingstafel voor gevoelige moeilijkheden kan zorgen.

Maar het lijkt de heren niet te kunnen schelen. Na meer dan 400 dagen tijdverlies, moet er eerst een basisnota komen en als die er is, kunnen ze gaan ‘spreken’ met mekaar. Daarmee geven ze in Brussel aan de ‘domme’ burger het signaal dat het allemaal niet zo dringend is. Ook al beweert De Croo het omgekeerde: “Er is een basisnota en over die basisnota kan gesproken worden. We gaan de oefening niet helemaal opnieuw beginnen. Het moet vooruitgaan. We kunnen geen tijd blijven verliezen aan wie wel of niet aan tafel wil zitten.”

Over tijdverlies gesproken ! En dat is dan de grote doorbraak: de heren zullen aan tafel gaan zitten!

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More