Bouchez: “Een fixatie op cijfers is verkeerd”

Moeten we niet eens door een andere lens kijken, dan die van de microscoop?

Infectioloog Erika Vlieghe wil een trui laten maken met “minder zeuren” erop. Ze deed die wereldvreemde uitspraak in ‘De Zevende Dag’. “Als we heel vaak tegen elkaar zeggen: Het is verschrikkelijk en we houden het niet meer vol, dan hou je het ook niet meer vol.”

Daar denkt Gerorges-Louis Bouchez (MR) heel anders over. “We kijken elke dag naar de besmettingen en de ziekenhuisopnames, maar de rest vergeten we: er zijn 40% meer opnames in psychiatrische instellingen, er zijn 70% zelfstandigen die het faillissement vrezen, er zijn 20% meer zelfmoorden volgens het Brusselse parket. Het is alsof we enkel naar het BNP kijken om de economische toestand te analyseren, en de werkloosheidscijfers niet meerekenen”, zegt hij in ‘Het Laatste Nieuws’. Hij geeft Vlieghe bovendien rechtstreeks een sneer door haar erop te wijzen dat ‘zeuren’ legitiem is in een democratie. “Zeuren is een van de laatste vrijheden die nog niet zijn ingeperkt.”

Bouchez vindt een bondgenoot in collega-partijvoorzitter, Joachim Coens (CD&V) die pleit voor een realistische aanpak en versoepelingen voor het mentaal welzijn van de jongeren. “Wat baat het als mensen maar met vier buiten samen mogen zijn, om ze vervolgens bij elkaar te drummen op de trein?”, vroeg CD&V-voorzitter Joachim Coens zich af in VTM Nieuws. Hij pleit er ook voor om deze zomer festivals mogelijk te maken, “op een georganiseerde manier met testen vooraf en achteraf”.

Tot slot wijst Bouchez erop dat de motivatie van de mensen dieper zit dan ooit. “Kijk naar de feestende jongeren. Als we niet méér gaan toelaten, komen we pas echt in de problemen.”

Wordt het niet eens hoog tijd dat we door een andere lens gaan kijken dan alleen maar die van de microscoop?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More