Bouchez beschuldigt Magnette van gevaarlijke onverantwoordelijkheid

Vakbonden ACV en ABVV willen op 29 maart een nationale stakingsdag in de private sector.

De vakbonden eisen dat het personeel in goed draaiende sectoren recht heeft op een loonsverhoging die hoger ligt dan 0,4 procent. Die 0,4 procent schuift de Nationale Arbeidsraad naar voren voor de komende twee jaar. Door de stakingsaanzegging komen in Wallonië de machtsverhoudingen onder druk te staan. De twee Waalse hanen Bouchez en Magnette staan briesend neus tegen neus.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft geen begrip voor de plannen van de vakbond. “Een staking organiseren tijdens de ergste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog geeft blijk van gevaarlijke onverantwoordelijkheid. Ik zou zo graag hebben dat ons land zou kunnen rekenen op moderne, verantwoordelijke en constructieve vakbonden”, schrijft hij op Twitter. In het Nederlands zowaar!

Socialist Magnette denkt daar heel anders over. “Ik ben het 200 procent eens met deze staking”, zei Magnette in ‘C’est pas tous les jours dimanche’ op RTL-TVI. “Het is geen staking tegen de overheid, maar tegen de werkgevers”. Dat laatste was een belangrijke toevoeging, want zoals je weet heeft Magnette de federale overheid mogen leveren. Net zoals Bouchez overigens.

Dat klonk Raoul Hedebouw (PTB/PVDA) natuurlijk als muziek in de oren. “Dus Paul Magnette steunt voor 200 procent een staking tegen de wet van 1996 die de lonen blokkeert op + 0,4% … die zijn eigen regering handhaaft! Wat is erger: dit soort dingen zeggen of geloven dat de arbeiders in dit verhaal gaan geloven? Of allebei?”

Die leuke uitspraak was Rik Torfs dan weer niet ontgaan en die geeft op Twitter een bijzondere politieke mening. Heel ongewoon voor een professor kerkelijk recht om een ‘gekleurde’ boodschap te geven. “Paul Magnette staat voor tweehonderd procent achter nationale stakingsoproep. Angst voor PTB sterker dan verantwoordelijk staatsmanschap. Helaas”, schrijft hij.

Er wordt in tijden van corona dan toch nog aan politiek gedaan.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More