‘Boot voor vluchtelingen’ gewoon online te koop

Terwijl met man en macht wordt geprobeerd om de vluchtelingenstroom aan banden te leggen, kan iedereen op de Chinese verkoopssite alibaba.com een boot voor vluchtelingen kopen. Reddingsvesten zijn ‘optioneel’.

De Europese Unie had China al verschillende keren gevraagd om dit soort praktijken te stoppen in een poging om ook de verkoop van dergelijke vaartuigen in Libië een halt toe te roepen. Bovenstaand zoekertje is intussen verwijderd, maar het heeft toch maar mooi online gestaan.

Alibaba.com was met deze advertentie niet aan zijn proefstuk toe. Een eerdere advertentie beschreef de boot zelfs als “zinkt naar alle waarschijnlijkheid niet” en “zelfs als er water in de boot staat, blijft die drijven”.

Door de verkoop van dergelijke boten – die niet voor open zee bestemd zijn – is de kans op overleven voor vluchtelingen nog meer gedaald. Hulporganisaties klagen de praktijk dan ook aan.

Andere stemmen beweren dat de vluchtelingenstroom niet zal stoppen, zolang er geen goede oplossing is voor de problemen op het terrein. Vluchtelingen zullen immers blijven zoeken naar oplossingen om de oversteek te wagen, hoe gevaarlijk die ook zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More