Bloedbad in Palma (Mozambique) door ISIS-M heeft weinig met gasveld te maken

De aanval van gewapende mannen op de Mozambikaanse havenstad Palma heeft een bloedige tol geëist. Jihadisten hebben vrijdagavond de stad ingenomen, na een beleg van twee dagen. Intussen is er al sprake van meer dan honderd doden. Duizenden mensen vluchten in paniek weg. Voor de kust is een enorm gasveld van het Franse bedrijf Total. “De lokale bevolking krijgt daar weinig van, en dat is een van de redenen voor het jarenlange geweld in de regio”, zegt correspondente Elles van Gelder aan VRT.

Dat speelt amper mee. De echte reden is dat er in die streek een jihadistische opstand is door militanten die een islamitische staat willen vestigen in Mozambique. De CIA omschrijft deze groepering dan ook vanuit deze logica als ISIS-M. De terroristen worden geleid door Abu Yassir Hassan. De groepering werd onlangs nog door de VS op de lijst met buitenlandse terroristische organisaties geplaatst.

De islamitische strijders in de Mozambikaanse provincie Cabo Delgado noemen zichzelf Ahlu Sunnah Wa-Jama of Ansar al-Sunnah. De CIA omschrijft ze als Ansar al-Sunna, Ahl-e-Sunnat wal Jamaa, Ahlu Sunnah Wal Jammah, Swahili Sunna, al-Shabaab in Mozambique.

Door lokale bewoners worden ze onterecht Al-Shabaab of Al-Shabab genoemd, hoewel er geen directe banden zijn met de Somalische groep met dezelfde naam. De CIA verwijst in documenten ook wel naar deze naam. Belangrijk: de strijders hebben trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS).

Sinds 2017 zijn daar door het jihadistische geweld 2700 mensen om het leven gekomen. Tussen de 500.000 en 600.000 mensen zijn ontheemd geraakt.

De regering van Mozambique wordt in de strijd tegen ISIS-M begeleid en gesteund door de Wagner Group, ook bekend als PMC Wagner, ChVK Wagner, of CHVK Vagner, een Russische paramilitaire organisatie. ChVK Wagner is in de werkelijkheid een eenheid van het Russisch Ministerie van Defensie, waarbij Wagner door de Russische regering gebruikt wordt in conflicten waarbij de overheid zelf niet wil genoemd worden. Ook Dyck Advisory Group (DAG) onder leiding van Lionel Dyck geeft militaire bijstand.

De CIA heeft in een recent rapport gesteld dat de invloed van IS in Afrika toeneemt. De aanval in Palma is daar een ilustratie van. De groeiende invloed van jihadististen in Afrika is een groot probleem voor Europa. Door de aanvallen daar worden eerst interne migratiestromen op gang gebracht en vervolgens (illegale) migratiestromen richting Europa.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More