BLM-betoging in Luik werd verkeerd ingeschat door ordediensten

Het stadscentrum van Luik was gisteren het toneel van zware rellen na een goedgekeurde betoging van Black Lives Matter (BLM). Relschoppers keerden zich snel tegen de politie en handelszaken werden vernield en/of geplunderd. In totaal raakten 36 agenten gewond. Negen van hen moesten naar het ziekenhuis. Winkeliers en klanten beleefden bange momenten. “Ik zag in hun ogen dat ze hier waren om vernielingen aan te richten”, vertelt gerante Katia over de relschoppers aan RTL Info en later aan VTM. Een tiental relschoppers is gearresteerd, aldus de Luikse politie.

Burgemeester Willy Demeyer (PS) verklaarde gisteren al dat een deel van de relschoppers niet uit Luik kwam, maar uit Brussel en zelfs uit Frankrijk. Het gerucht dat de relschoppers uit Frankrijk kwamen, werd op een persconferentie vandaag ontkracht.”Er waren twee voertuigen met Franse nummerplaat, maar de bestuurders bleken afkomstig te zijn uit de regio”, zei Christian Beaupère, hoofd van de politie.

Waren er fouten? “Nee,” verzekert het hoofd van het korps. Willy Demeyer vult aan: “In de politie zijn er theorieën. Maar met sociale netwerken en bepaalde methoden die door demonstranten worden gebruikt, moet onze strategie worden herzien,” eraan toevoegend dat de politietraining nog steeds moet worden verbeterd.

“We kunnen niet praten over falen, maar het is waar dat we de technieken van het monitoren van sociale netwerken en interventietechnieken moeten herzien”, geeft Christian Beaupère op de persconferentie toe.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More