Black Lives Matter-beweging genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Wegens “het bevorderen van vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid tegen politiegeweld en racisme”.

Het was niet de dood van kruimeldealer George Floyd waardoor de Black Lives Matter-beweging werd opgericht. Maar het was een reactie op de vrijspraak van een man die de 17-jarige zwarte Trayvon Martin op straat in Miami had doodgeschoten, die het begin was van het georganiseerde zwarte protest (2013). De dood van Floyd werkt als een versneller en zette de hele wereld in brand.

De macht van de (slechte) blanke man tuimelde letterlijk en figuurlijk van zijn sokkel. Dat dat niet altijd zonder geweld gebeurde, is voor het Noorse parlementslid Petter Eide geen probleem. Eide heeft Black Lives Matter voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede die in oktober van dit jaar bekend wordt gemaakt en in december uitgereikt.

“Black Lives Matter heeft een geweldige prestatie geleverd om wereldwijd bewustzijn te creëren voor raciale ongelijkheid”, aldus Eide in ‘The Gurardian’. “De beweging heeft mensen weten te mobiliseren vanuit alle delen van de samenleving, niet alleen Afro-Amerikanen, niet alleen onderdrukten; het is een bredere beweging geweest waarin ze zich onderscheiden van hun voorgangers.”

Het argument dat de BLM-beweging meer dan eens gewelddadig was – niet meteen een voorbeeld voor de vrede – en mensen tegen mekaar opzette, wuift Eide weg als een detail. “De incidenten die er waren, zijn uitgelokt door handelingen van de politie of van tegendemonstranten”, aldus het Noors parlementslid.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More