‘Black Hawk Down’: een nachtmerrie voor elke soldaat

Stofwolken, kogels en granaten in de nauwe straatjes van centrum Mogadishu.

‘Black Hawk Down’ is een intense filmervaring geregisseerd door Ridley Scott . Een oorlogsfilm mét inhoud, spannend, beklemmend, ontroerend en slim.

‘Black Hawk Down’ is gebaseerd op het boek dat journalist Mark Bowden schreef over een waar gebeurd “incident” tijdens de VN-missie in 1993 in Somalië, waarbij achttien Amerikanen omkwamen in gevechten met Somalische milities.

De oorspronkelijk geplande bliksemactie van Delta Force en Army Ranger-eenheden leek vooraf zo simpel, zo simpel dat soldaten geen nachtkijkers of zelfs maar een veldfles water meenemen. Maar vanaf het moment dat soldaat Blackburn (Bloom) zijn afdaaltouw mist en uit de helikopter valt, lijkt “Murphy’s Law” van toepassing op de missie. Alles wat mis kan gaan, gaat ook mis.

Somalië, 3 oktober 1993. Amerikaanse helikopters en pantservoertuigen droppen 123 elitesoldaten in het centrum van de hoofdstad Mogadishu om twee handlangers van de Somalische krijgsheer Aidid gevangen te nemen. Ze worden er echter opgewacht door duizenden opstandelingen, die zonder aarzelen het vuur openen op de Amerikaanse troepen. Twee Black Hawk-helikopters worden geraakt en storten neer. Terwijl Somalische milities de plaats van de crash omsingelen, wordt er in de straten om elke meter gevochten.

VTM 3 / 18 februari, om 20:40 – 23:10: ‘Black Hawk Down’

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More