Black Friday steeds populairder in België

Black Friday kennen we vooral van massa’s Amerikanen die als halfgaren knokken voor de beste koopjes. Bij ons gaat het er gelukkig wat gemoedelijker aan toe en krijgen we zelfs de tijd om al dat schoons (zie foto) aan te staren. Dat Black Friday ook in België aan populariteit wint? Dat staat buiten kijf.

Terwijl een Amerikaan op Black Friday al eens een neus breekt, houden Belgische doetjes het graag wat kalmer. Wij zijn al lafhartig wanneer we horen dat Black Friday de records aan diggelen slaat, laat staan dat we zouden drummen. Maar op sommige vlakken doen we het wel beter dan onze Trumpiaanse broeders. Want bij ons is de omzetstijging niet alleen op vrijdag merkbaar. In de praktijk is Black Friday België uitgegroeid tot een tiendaags event. Waarom 1 dag fun als je ook tien dagen genieten kan?

Jaar na jaar doet Black Friday het beter. Dat beweren we natuurlijk niet zomaar, want we kunnen het al even hardmaken als K.V.D. bij zijn lieftallige Lynn. Neem bijvoorbeeld de cijfers van Black Friday 2018. Worldline noteerde toen nog 15% meer elektronische transacties dan normaal. Ten opzichte van Black Friday 2017 ging het om een stijging van 12%. Bekijk je enkel de sector van de e-commerce? Dan gaat het om een stijging van 65% ten opzichte van de vrijdag ervoor. Vooral online blijken we dus graag koopjes te doen. Logisch, want zo zien we de zinnenprikkelende pakjesbezorgster ook nog eens.

Het mag duidelijk zijn dat wij Belgen Black Friday anders invullen. In de Verenigde Staten is Black Friday de dag na Thanksgiving Day, waarop de meeste mensen vrij hebben. Het is het begin van de kerstaankopen en Amerikaanse winkels hebben op die dag speciale aanbiedingen die veel aangenamer zijn dan de bekrompen reducties die we in België kennen. In dit land van leeuwen en hanen mogen winkels nu eenmaal niet verkopen met verlies, om Vlaanderen het leeuwendeel te gunnen en Wallonië jou te laten pluimen.

Het valt vooral op dat Black Friday in België langer duurt, dat het eerder een online fenomeen is en dat supermarktketens er niet echt de vruchten van plukken. En dat terwijl ze elkaar in de VS vermorzelen om toch maar als eerste in de Walmart te zijn. Tjah, daar vind je nu eenmaal munitie tussen de soep en de patatten. Dat is altijd spannender.

Black Friday 2019 vindt plaats op 29 november. Net zoals vorige jaren zullen er heel wat online deals te vinden zijn. Vooral elektronicasnufjes, stoere jeansbroeken en handige sportattributen zal je met fikse kortingen kunnen verkrijgen. En vergeet niet: het is niet alleen een ideale dag om zelf fantastische Black Friday deals te scoren, maar ook om jouw wederhelft van niet al te veel stof te voorzien.

(Geschreven door Danny)

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More