Bizar: witte auto’s vanaf nu verplicht

Waagt u het toch om rond te rijden met een auto in een andere kleur? Dan wordt uw auto in beslag genomen én krijgt u een fikse boete.

In onze contreien zijn vijftig tinten grijs, zwart en wit heel erg populair, in Turkmenistan is wit weldra de enige kleur.

In het land dat tussen Kazachstan, Oezbekistan, Afghanistan en Iran ligt, zwaait president Berdimuhamedowal lange tijd de plak. En de lievelingskleur van Berdimuhamedow is wit. Hij is ervan overtuigd dat wit heil en voorspoed brengt en is als de dood voor donkere kleuren. Die brengen volgens hem namelijk ongeluk.

In hoofdstad Ashgabat is al lange tijd alles wit. De president zijn paleis, zijn limousines en sinds begin dit jaar mogen er ook alleen maar witte auto’s rondrijden. Alleen maar wit op de wegen vindt Berdimuhamedowzo mooi, dat hij nu de maatregel uitbreidt naar de rest van het land.

Wie zich weldra in het land verplaatst met een auto in een andere kleur, die krijgt een fikse boete en zijn auto wordt in beslag genomen.

Door die maatregel worden er thans bij carrosseriebedrijven serieuze overuren geklopt en er dreigt een tekort aan witte autolak. Daardoor swingen de prijzen de pan uit: een auto in het wit laten lakken kost er nu omgerekend zo’n 4.300 euro. Een fortuin in een land waar het gemiddelde maandinkomen nog niet eens vijfhonderd euro bedraagt.

Zelf naar de plaatselijke doe-het-zelf gaan om wat spuitbussen witte verf is geen optie. Nadat de kleur van een auto gewijzigd is, moet die naar te technische keuring waar er gecheckt wordt of de nieuwe laklaag professioneel aangebracht werd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More