Bill Gates is grootste boer van Amerika geworden

Bill Gates is de grootste boer van de Verenigde Staten geworden. Dat schrijft het blad The Land Report. Uit het onderzoek blijkt dat zowel Gates’ eigen ondernemingen als de Bill & Melinda Gates Foundation in alle stilte duizenden hectares landbouwgrond hebben gekocht.

Boerenbusiness.nl hierover: “Volgens uitgebreid onderzoek van The Land Report komt Bill Gates binnen als grootste landbouwgrondeigenaar. Zij ramen zijn portfolio op 242.000 acre. Dat is omgerekend bijna 98.000 hectare.”

“Journalisten kwamen de expansiedrift van de familie Gates op het spoor toen er enorme bedrijven met waardevolle landbouwgrond voor astronomische bedragen verkocht werden aan obscure brievenbusfirma’s. In één van de meest vruchtbare landbouwgebieden in de staat Washington werd bijna 6.000 hectare grond verhandeld voor een bedrag van 141 miljoen. Deals die normaal alleen door pensioenfondsen of andere grootgeldschieters betaald kunnen worden. Verkoper van het bedrijf was dan ook John Hancock, een bedrijf in levensverzekeringen. Na veel speurwerk bleek dat een postbusfirma van Bill Gates de grond te hebben gekocht.”

Overal in de Verenigde Staten hebben zowel Gates als de stichting van Bill en Melinda grond in hun bezit. De meeste gronden liggen in de staten Louisiana (27.952 hectare), Arkansas (19.395 hectare) en Nebraska (9.141 hectare). Boerenbusiness.nl: “Vooral toen het in het geheim bijna de volledige grondportfolio van de Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) overnam in 2017 werden de multimiljardairs groot in grond.”

De grond staat op naam van allerlei verschillende bedrijven die uiteindelijk aan de Gates’ gelinkt worden. Dat is het werk van Michael Larson, die al 25 jaar de portfolio van de familie beheert. Het grootste bedrijf heet Cascade Investment LLC, maar er zijn tientallen andere bedrijven te vinden, zo schrijft het blad volgens boerenbusiness.nl. “Het is de taak van Larson om het geld van de familie slim te beleggen en een goed rendement te behalen. Daar startte hij mee toen Bill Gates probeerde afstand te nemen van zijn aandeel in Microsoft.”

Waarom Cascade Investment zoveel grond heeft aangekocht in een tiental jaren en wat ze ermee willen doen, blijft vaag. Het bedrijf antwoordt niet op vragen en zegt alleen duurzame landbouwpraktijken te ondersteunen. Niet zo gek dus dat een gecertificeerde duurzaamheidsstandaard ‘Leading Harvest’ wordt aangevoerd door opnieuw een bedrijf dat gelinkt wordt aan Gates besluit boerenbusiness.nl op basis van het artikel. 


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More