Bij Volvo krijg je straks een half jaar ouderschapsverlof

“Rare jongens die Zweden.”

In Zweden houden ze rekening met de mentale gezondheid van de bevolking. En daar gaan ze veel verder in dan in de rest van de wereld. Dat mogen de werknemers van Volvo (heel prettig) aan den lijve ondervinden. Bij Volvo krijgen vanaf 1 april zowel mannen als vrouwen – er werken voornamelijk mannen bij Volvo – een half jaar ouderschapsverlof.

“Als een werknemer straks pakweg 12 weken geboorteverlof komt vragen, zullen we vragen: waarom geen 24? Dat wordt bij ons de nieuwe norm”, lezen we in ‘De Standaard’. Dat is bijzonder, heel bijzonder zelfs, want het geldt ook voor pleeg- en adoptieouders. Het opmerkelijke initiatief gaat uit van het Family Bond-programma van Volvo Cars, dat een bedrijfsbeleid promoot waarbij familiewaarden en gendergelijkheid vooropstaan.

In China zullen ze nogal ogen trekken, want ook daar zal de regeling gelden. Jammer genoeg mogen ze in China maar 1 kindje maken van de overheid (wegens de dreigende overbevolking). In ons land daarentegen zou het wel eens een motivatie kunnen zijn om het bed in te duiken.

De Zweden gaan zo ver dat de werknemers het half jaar zelfs mogen spreiden over drie jaar, zolang ze het ouderschapsverlof maar drie maanden op voorhand aanvragen. Dat klinkt als kerstmis, nieuwjaar en je verjaardag te samen. “Dit is onderdeel van de Zweedse cultuur waartoe wij behoren, en wij gaan ervan uit dat iedereen die voor ons werkt, waar ook ter wereld, het beleid zal omarmen”, aldus Volvo in ‘De Standaard’.

Zou het opstaande pijltje in het logo dan toch staan waarvoor wij dachten dat het stond? Wat denk je ?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More