Bidons weggooien en afdalen op de buis worden verboden

UCI wil strengere regels.

Eddy Merckx reed destijds met een stoffen petje de Tourmalet op. Dat kunnen we ons niet meer voorstellen. Tegenwoordig rijden wielrenners met schreeuwlelijke potten op hun hoofd. Tock kan het  volgens de UCI nog veiliger, én milieuvriedenlijker. Wielrenners stoppen nu eenmaal niet bij vuilbakjes voor hun afval en bidons worden onderweg naar hartenlust weggegooid. Elke gram minder, telt. Het is een kwalijke gewoonte van het wielervolk en als het van de UCI afhangt, moet ze stilaan tot het verleden behoren. Voortaan zullen om de dertig of veertig kilometer zogenaamde zones voor afvalcollectie worden geïnstalleerd. De bedoeling is dat renners daar hun lege drinkbussen en ander restafval achterlaten.

Maar er is meer. Ook op “het aannemen van zogenaamd gevaarlijke posities op de fiets” zal strenger worden toegezien. Chris Froom daalde destijds van een berg als een aerodynamische pluim. Met zijn kruis op de buis, slaagde hij erin om nog bij te trappen. Ondertussen doen velen hem dat na. Dat komt de stabiliteit niet ten goede en is (volgens sommigen) ‘levensgevaarlijk’. Weg ermee. De vraag is dan natuurlijk hoe diep je dan eigenlijk nog mag doorbuigen.

Veel begrip kunnen de wielrenners niet opbrengen voor de eenzijdige reglementitis van de UCI. Ze wijzen erop dat er nog andere veiligheidsproblemen zijn. Michal Kwiatkowski reageert fel op Twitter. “Net voor de wedstrijd heb ik vragen beantwoord over rijden op de bovenbuis. UCI, denk eens na over de echte risico’s  vandaag, zoals olie op de weg. Beschuldig ons niet omdat we valpartijen veroorzaken. Er is nog zoveel te doen omtrent de veiligheid van wielerwedstrijden.”


Hij is het niet eens met het verbod op dalen op de buis. “Dat rijden op de bovenste buis gevaarlijk is? Sorry, daar ben ik het niet mee eens. Je moet het natuurlijk niet proberen in het midden van het peloton. Maar wij zijn professionals. We kunnen heus wel met een fiets rijden. Wat gaat het volgend jaar zijn? Mogen we onze handen niet meer in de lucht gooien bij een overwinning. Gaan ze een snelheidsbeperking opleggen?”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More