Biden is agressiever en gevaarlijker dan Trump

Tijdens de NAVO-meeting van 18 februari 2021 spraken de lidstaten hun opluchting uit over het vertrek van president Trump en de komst van president Biden, die beloofde de diplomatie weer in ere te herstellen.

Ondanks de vreugde over de aangekondigde beleidsverandering stemden de lidstaten meteen in met de vraag van Trump, herhaald door Biden, om meer NAVO-troepen naar Irak te sturen.

Kamerlid Steven De Vuyst (PVDA-PTB) heeft de agressieve politiek van Biden door. Wie het parcours van Biden kent, weet dat hij een havik is, en geen duif. Alle linkse rakkers hebben zich laten vangen.

De Vuyst: “In de Amerikaanse senaat stemden de Democraten ondertussen samen met de Republikeinen voor het behoud van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Het is nu wel duidelijk dat dat niet de enige elementen van het beleid van Trump zijn die Biden gewoon voortzet.”

“Zeker in het Amerikaanse MiddenOostenbeleid is er niet echt sprake van een trendbreuk. Zo weigert president Biden, in tegenstelling tot zijn frequente beloftes tijdens de kiescampagne, nog altijd om het JCPOA, het nucleair akkoord met Iran, opnieuw na te leven. Lang nadat hij op zijn eerste dag als president van de Verenigde Staten opnieuw aansloot bij de Wereldgezondheidsorganisatie en de Parijse klimaatakkoorden, stelt hij nog altijd voorafgaande voorwaarden aan Iran en eist hij ook nieuwe onderhandelingen.”

“België heeft, net als Frankrijk en Duitsland, terecht hevig geprotesteerd toen Trump de Verenigde Staten eenzijdig uit het nucleair akkoord met Iran terugtrok, wat trouwens ook een inbreuk was op resolutie 2331 van de VN-Veiligheidsraad, waar de VS nochtans zelf voor hebben gestemd heeft toen Biden vicepresident was. Het is dus duidelijk aan de VS om hun fout te herstellen zonder voorwaarden te stellen, maar in plaats daarvan kondigt Biden nieuwe sancties tegen Iran aan en escaleert hij de spanningen in de regio met een bombardement in Syrië met 22 doden tot gevolg, opnieuw een flagrante inbreuk op het internationaal recht.”

De Vuyst nog: “Daarnaast gaat Biden ook verder met Trump’s provocatieve vluchten over de Perzische Golf met nucleaire B-52 bommenwerpers, vergezeld door Israëlische en Saoedische militaire vliegtuigen. Biden kiest dus overduidelijk niet voor de diplomatie, maar voor verdere militaire escalatie.”

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Wimès is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de strategie van Biden. ‘U (Wilmès, red) hebt gezegd dat het nog te vroeg is om conclusies te formuleren over het buitenlands beleid van president Biden maar sinds ik deze vraag heb ingediend, kunnen we er niet omheen dat de VS de spanningen in verschillende delen van de wereld gevoelig hebben opgevoerd.”

“Ik denk ook aan spanningen rondom de Zuid-Chinese Zee en de top in Alaska waar de buitenlandminister in niet mis te verstane, vrij schofferende en provocatieve taal China heeft geagiteerd.”

“Er zijn ondertussen al nieuwe sancties opgelegd aan Rusland en Iran. De VS dreigen nu zelfs sancties op te leggen aan hun zelfverklaarde bondgenoten, waaronder ook een aantal Duitse bedrijven die meewerken aan Nord Stream 2. Ze hebben ondertussen ook hun proxies in Oekraïne verder bewapend en ook aangezet tot provocatieve inbreuken op het Minskakkoord.”

Het kamerlid tot slot: “Eerder dan voorrang te geven aan diplomatie gaat de regering Biden volgens ons (PVDA-PTB, red) nu al een duidelijk andere, agressievere en gevaarlijke oorlogstoer op. Ondertussen hebben China en Rusland, niet verwonderlijk want actie lokt reactie uit, strategische, militaire en economische samenwerkingsakkoorden met Iran en met elkaar gesloten.”
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More