Bezit van Luxemburgs bedrijf is (nog) geen misdrijf

Ruim 10.000 Belgen zijn aandeelhouder of mede-aandeelhouder van een vennootschap in het Groothertogdom Luxemburg. Dat meldt Le Soir op basis van analyse van 4 miljoen documenten die bekeken werden genomen door het journalistieke onderzoeksproject “OpenLux”. Volgens Le Soir tellen 11.299 actieve vennootschappen in Luxemburg minstens één begunstigde met de Belgische nationaliteit.

De lijst bevat onder meer namen van Rode Duivels, maar ook van artiesten, miljardairs en personen die verdacht worden van criminele activiteiten. In de documenten zijn de activiteiten en het aandeelhouderschap beschreven van 140.165 actieve Luxemburgse ondernemingen. Daaruit blijkt dat 10.066 Belgen een of meerdere vennootschappen hebben opgericht in Luxemburg.

Onlangs deden we zelf een onderzoek naar de vermogens van rijke Belgen. Bleek dat ze daar inderdaad vaak een vennootschap hebben. Sommige brouwers met een vestiging in Leuven houden van ons buurlandje. Maar rijke Vlamingen hebben doorgaans ook een Nederlandse stichting. Dat is nu eenmaal juridisch en fiscaal interessant en het mag.

Heel wat Rode Duivels hebben of hadden een Luxemburgse firma. Dat heeft te maken met de portretrechten. Een tijdje geleden werd die gunstige regering door Luxemburg gewijzigd, waardoor heel wat voetballers hun vennootschap ontbonden. Een wielrenner die een fietsenwinkel in Monaco overnam, heeft een Luxemburgse patrimoniumvennootschap.

Daar is niets strafbaars aan. Of het ethisch is, is een andere zaak. Een Rode Duivel die ingezet wordt om de Belgische eenheid te verdedigen, maar tegelijk een firma in Luxemburg heeft om de belastingdruk te minimaliseren, is niet echt geloofwaardig. Maar het is geen criminele activiteit. Voorlopig toch.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More