Beste tip: gooi TikTok van je toestel

NOS Stories heeft een interessante video op YouTube gezet met als titel “Kijkt CHINA mee met jouw TikTok? | De waarheid over TikTok”

De video verscheen al midden juli en is nog steeds te bekijken. De bij de video geplaatste tekst op YouTube luidt: “In India is het verboden en Amerika twijfelt om hetzelfde te doen: TikTok ligt onder vuur. Want hoeveel gegevens verzamelt de Chinese app precies van je, en wat gebeurt daar precies mee? Wij doken samen met een hacker in het algoritme en de code van de app om daar achter te komen.”

In de video wordt een expert geïnterviewd over hoe het algoritme van de app TikTok werkt. De voice‑over luidt het fragment als volgt in: “Bij Facebook, Instagram en Snapchat draait het vooral om jouw netwerk, socializen met jouw vrienden. Bij TikTok ligt de focus minder op wat je vrienden posten en veel meer op wat het algoritme denkt dat jij wil zien. Dat is dus het systeem dat uitkiest welke video’s jij ziet op basis van wat hij denkt dat bij jou past. Om te laten zien hoe het algoritme van TikTok werkt, ben ik naar de Fabian (Bern, echte naam: Ouwehand) gegaan. Hij heeft een bedrijf waarmee hij TikTok creators helpt om content te maken en daardoor weet hij precies wat een video nodig heeft om hard te gaan.”

Vervolgens komt Fabian in beeld, die zegt: “TikTok zoekt eigenlijk het algoritme voor jou, dus die geeft jou wat jij wil zien. Het is bijvoorbeeld als jij constant een rood T-shirt aanhebt, dan gaat hij dat herkennen. En als mensen dat leuk vinden, dan kan het zomaar zijn dat de andere gebruikers vaker video’s zien waar iets roods of roze in zit bijvoorbeeld, dus eenzelfde kleur.”

De NOS: “En TikTok haalt nog veel meer uit jouw video dan alleen kleur. Het algoritme herkent ook voorwerpen, zoals een plant of make-up, en luistert naar het geluid van jouw video om de inhoud nog beter te begrijpen. Met al die informatie gaat TikTok vervolgens proberen het goede publiek voor je te vinden, zodat jouw video veel geliket en gedeeld wordt. En dat wilden we testen met het account dat ik al had. Dat betekent trends zoeken, attributen regelen en filmen, en dit is hem geworden.”

Fabian vervolgt: “Wat er nu gaat gebeuren met je eerste filmpje is dat eigenlijk dit filmpje wordt in het algoritme gegooid. Dan wordt er gekeken van nou hoe reageren mensen daarop. Gaan mensen het afkijken? Wordt er geliket? Wordt er gedeeld? Op het moment dat dat gaat gebeuren gaan ze het weer naar een nieuwe groep met mensen gooien en dan zo wordt dat zeg maar steeds verder uitgebreid. Dus het is echt de eerste mensen zijn eigenlijk nu het belangrijkste, hoe ze daarop gaan reageren, over hoe je video gaat.”

Na dit fragment met Fabian wordt aandacht besteed aan het Chinese bedrijf achter TikTok. De overgang wordt aan de kijker duidelijk gemaakt via een ‘visual’ met de woorden “het bedrijf achter tiktok”. Hierna zegt presentatrice Nisrine Sahla: “En dan even over het bedrijf achter TikTok, bytedance.” Vervolgens wordt aan de orde gesteld welke en hoeveel data dit bedrijf verzamelt, en dat de Chinese autoriteiten TikTok onder druk kunnen zetten om de verzamelde gegevens met hen te delen. Verder gaat het over het feit dat India TikTok heeft verboden en dat de VS dit mogelijk gaan doen. Er wordt een reactie van TikTok in beeld gebracht, waarin onder meer wordt vermeld dat zij de gegevens alleen verzamelt om een betere app te maken en dat data niet aan de Chinese overheid (zullen) worden overgedragen. Tot slot worden tips gegeven hoe zo min mogelijk data worden weggegeven, bijvoorbeeld door het aantal permissies te beperken, nep-gegevens te gebruiken en/of door TikTok niet via de app maar in een browser te openen.

Ouwehand diende overigens een klacht in bij de Nederlandse Raad voor de Journalistiek over zijn bijdrage. Die klacht werd afgewezen.

De les is in elk geval duidelijk: TikTok lijkt in niets op Facebook. Begin er niet mee. 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More