Bestaat de Indiase variant helemaal niet?

Indiase regering vraagt om alle verwijzingen naar de Indiase variant te verwijderen, wegens fake news.

“Het is een illusie om te denken dat we Indiase variant gaan tegenhouden”, zegt Geert Molenberghs in zijn dagelijkse praatje met ‘Het Laatste Nieuws’. Hij krijgt gelijk van de Indiase regering. De Indiase variant is niet tegen te houden, omdat die helemaal niet bestaat. De Indiase regering heeft de platforms die de sociale media beheren, opgedragen om elke verwijzing naar de ‘Indiase variant’ onmiddellijk te verwijderen.

De B.1.617 variant werd vorig jaar voor het eerst in India aangetroffen, maar de WHO heeft er niet de term Indiase variant aan gelinkt. Simpel gezegd: India wil niet alle schuld van de wereld krijgen en gelinkt worden aan een of andere variant. Daarom heeft het land een aanbeveling de wereld rondgestuurd om de mutatie niet langer zo te noemen. Het wordt overigens hoe langer hoe moeilijker om nog een naam te vinden. Is het misschien een idee om de varianten naar virologen te noemen?

De Indiase brief zorgt alvast voor heel wat opschudding. De pandemie heeft aangetoond dat de wereld jongleert met de waarheid. Dat zoveel mensen twijfelen aan de waarheid van hun regeringen, lijkt wel een nevenwerking van het coronavirus te zijn geworden. We zijn teveel met een kluitje in het riet gestuurd, de waarheid is te vaak aangepast en herschreven, dat het wantrouwen zich heeft genesteld in onze maatschappij. En wantrouwen zet de deur open naar de leugen.

Geert Molenberghs waarschuwt voor de ‘Indiase variant’ omdat die de dominante variant gaat worden. Maar wat zijn we met die mededeling? Zijn collega vaccinologe Isabel Leroux-Roels zegt in een informatief filmpje voor VRT NWS dat – op basis van wat we nu weten – de Indiase variant niet gevaarlijker is dan de andere varianten zoals de Britse of de Zuid-Afrikaanse variant. Was die Britse variant bij aanvang ook niet het begin van het einde? Het kind moet een naam hebben, maar wat hebben we eraan als we dat weten? Is het een idee om geen dagelijkse praatjes meer te verkopen?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More