Bespioneert België zijn eigen bevolking?

Het is een publiek geheim dat Brussel, omwille van de aanwezigheid van verschillende Europese instellingen en de NAVO, een hotspot is voor allerlei afluisterpraktijken door buitenlandse inlichtingendiensten.

De Belgische Staatsveiligheid VSSE maakt zich bijvoorbeeld al jarenlang zorgen om de Maltese ambassade in Brussel. Die bevindt zich recht tegenover het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie gevestigd is, en werd gerenoveerd op kosten van de Chinese overheid. Er wordt gevreesd voor spionage, meldt Le Monde.

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) volgt dit dossier nauwgezet op en vindt daarom dat de beveiliging van de digitale infrastructuur in België van vitaal belang is om dit tegen te gaan.

Freilich: “Volgens Canadese onderzoeksjournalisten verbonden aan de universiteit van Toronto zou de Belgische overheid echter zelf afluisteren of afgeluisterd worden op eigen grondgebied door middel van speciale software van het bedrijf Circles. Zij verkopen software om oproepen, sms-berichten en locaties van telefoons over de hele wereld af te tappen en deze zou sinds 2017 actief zijn in België.”

Circles, een bedrijf dat landen tools levert om telefoons af te luisteren, heeft zeer waarschijnlijk ook ons land op zijn klantenlijst staan. Het is niet de eerste keer dat zo’n software opduikt in ons land. Het bedrijf werd in 2014 overgenomen door NSO, een spywarebedrijf.

Data News probeerde de organisatie achter de IP-adressen te achterhalen en botst daarbij op een paar vreemde zaken. “Het ene adres is van een klant bij Telenet, het andere van Proximus, waarbij het laatste adres opmerkelijk genoeg wijst naar Winterthur, een verzekeringsgroep die meer dan tien jaar geleden werd overgenomen door Axa”, stelt het magazine.

Kamerlid Freilich stelde hierover enkele vragen aan bevoegd minister Van Quickenborne (Open VLD). De minister van Justitie is verantwoordelijk voor de Staatsveiligheid die onder het departement Justitie valt.

Freilich wil via een schriftelijke vraag weten of de minister en de Staatsveiligheid op de hoogte zijn van de software van Circles. Het kamerlid wil ook weten of de Belgische overheid klant is bij Circles. Zo ja, waarvoor gebruikt ze de software en sinds wanneer? Welke organisaties maken er gebruik van?

Tot slot vraagt Freilich zich af of het zou kunnen dat deze software bij ons geplaatst werd door buitenlandse actoren. “In dat geval, wat gaat u (minister Van Quickenborne) hieraan doen?”

Minister Van Quickenborne: “De Veiligheid van de Staat (VSSE) is zich inderdaad bewust van de capaciteiten van de software van het Israëlische bedrijf Circles, alsook van het rapport van de Canadese journalisten gepubliceerd eind vorig jaar. Dit rapport spreekt over ‘SS7 attacks’, waarbij een zwakheid in het Signalling System 7 telecommunicatie-protocol wordt misbruikt. Hierdoor kunnen organisaties en netwerken afgeluisterd worden.”

“De VSSE heeft in het verleden andere diensten al geïnformeerd over deze kwetsbaarheid, vanuit een defensief standpunt.”

Van Quickenborne: “De VSSE en de andere diensten onder mijn bevoegdheid wensen zich niet uit te spreken over specifieke operationele middelen, aangezien dit lopende en toekomstige operaties in gevaar zou kunnen brengen.”

Tot slot: “Gezien de complexiteit van het wereldwijde telecommunicatieverkeer valt het niet helemaal uit te sluiten dat buitenlandse actoren Belgische Internet Protocol netwerken zouden gebruiken voor hun activiteiten.”

“De VSSE zal, in het kader van haar contraspionagewerking, aandacht blijven hebben voor deze kwetsbaarheid en deze integreren in haar opvolging van het fenomeen, maar is als dienst uiteraard niet bevoegd voor de veiligheid van de Belgische telecommunicatienetwerken.”

Freilich is niet helemaal tevreden met het antwoord van de minister. Het kamerlid: “Daar neem ik geen genoegen mee. Het gaat hier wel om servers op Belgisch grondgebied, niet enkel ‘het gebruik’ van ons netwerk.”

Het kamerlid vindt dat niet al zijn vragen hiermee beantwoord werden. Freilich: “Ik maak me dus zorgen over de veiligheid van ons telecomverkeer.”


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More