Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Jordy Janssens, beroep: YouTube-ster

Yves Peeters - 02-05-2017

De populairste film van YouTube-ster Jordy Janssens, alias MojoOnPC, werd meer dan negen miljoen keer bekeken. Dat is meer dan alle films van Erik Van Looy samen. Intussen overschreed hij de kaap van één miljoen abonnees. In België doen alleen de kanalen van Dimitri Vegas & Like Mike en Tomorrowland beter. Jordy (17) gaat nog naar school, maar heeft intussen toch maar een manager in dienst genomen.

We worden ‘s ochtends verwacht in Jordy’s opnamestudio - lees gamekamer - in het ouderlijke huis in Herentals. De YouTube-held ligt nog in zijn bed. Een ‘brainstormsessie’ op café is een beetje uit de hand gelopen. Intussen vertelt mama Anna dat Jordy’s broer ook al in P-magazine gestaan heeft. Davy werd enkele jaren geleden wereldkampioen in de game Call of Duty. Jordy is erbij komen zitten.

Leg eens uit hoe je er in slaagt om 1 miljoen volgers te krijgen op YouTube?
JORDY JANSSENS: “Drie jaar geleden heb ik mijn eerste filmpje op YouTube gezet. Maar sinds anderhalf jaar ben ik er pas echt serieus mee bezig. In het begin speelde ik Call of Duty en zette ik de filmpjes gewoon online. Niet veel later ben ik via mijn webcam grappige commentaren beginnen geven. Twee jaar geleden ben ik dan Counter-Strike: Global Offensive beginnen spelen. Ik was de enige in de community die zich focuste op humor, en zo is het beginnen rollen.”

Ben je direct begonnen met Engelstalige filmpjes om zo een groter publiek te bereiken?
JANSSENS: “Mijn broer Davy sprak tijdens het gamen altijd Engels. Hij speelde met een internationaal team. Dus ben ik online ook maar overgeschakeld op Engels. Wanneer je filmpjes in het Nederlands opneemt, kan je maar 23 miljoen mensen bereiken. En die moeten dan nog allemaal op YouTube zitten ook (lacht). Door Engels te spreken in de filmpjes, bereik je een veel grotere doelgroep.”

Uitpakken met de Lamborghini

Heb je een idee waar al je volgers vandaan komen?
JANSSENS: “De grootste groepen volgers zitten in Amerika en Polen, maar ook in Duitsland, Engeland en Zweden. De meesten daarvan zijn me beginnen volgen via de game community maar steeds meer volgers komen voor de filmpjes die los staan van de games. Daarom dat ik steeds meer filmpjes maak die gebaseerd zijn op mijn persoonlijkheid. Ik moet uitkijken dat ik niet mee verdwijn wanneer de populariteit van Counter-Strike over is (lacht).”

Hoe probeer je daar concreet voor te zorgen?
JANSSENS: “Ik heb onlangs nog een filmpje gemaakt over mijn nieuwe auto. Alle grote YouTubers pakken uit met hun auto, eens ze wat centjes hebben verdiend. Je ziet dan Lamborghini’s of andere supercars in hun filmpjes opduiken. Mijn nieuwe auto is een echte tank. Dat was geen goedkope productie, want we zijn dat in Engeland gaan opnemen. Mijn manager kende iemand van het spel World of Tanks, en door goed te onderhandelen hebben we daar een gesponsorde video aan gelinkt. Daar hebben we dan uiteindelijk ook wat geld aan verdiend. Maar goed ook, want we hebben twee dagen een locatie moeten huren waar meer dan 200 tanks stonden. Dat was echt geschift, er lagen daar gigantisch veel wapens.”

“Sommigen maken zich zorgen, omdat ik niet verder ga studeren. Maar ze beseffen niet dat ik nu veel meer leer dan op school”

Adieu school

Je filmpjes worden meer bekeken dan de best bekeken tv-programma’s in Vlaanderen. 
JANSSENS: “Jongeren kijken vandaag niet meer naar televisie. Die zitten allemaal in de onlinewereld en kijken sneller via de iPad op YouTube. Online kijken is de toekomst. En dan heb ik het niet alleen over YouTube, maar ook over Netflix en gelijkaardige diensten. Mensen willen zelf beslissen wanneer ze naar wat kijken. Voor de televisie gaan zitten met een tv-gids om te zien wanneer je favoriete programma begint, werkt niet meer bij jongeren. Maar dat wil niet zeggen dat YouTube de toekomst is. Voor hetzelfde geld bestaat YouTube binnen een paar jaar niet meer. Daarom dat ik het belangrijk vind om niet alleen daarop te focussen.”

Waar ben je dan nog zoal mee bezig?
JANSSENS: “Met muziek bijvoorbeeld. Maar ook met acteerlessen en het presenteren van evenementen. De contacten die ik nu opbouw, kunnen later altijd van pas komen. Sommigen maken zich zorgen, omdat ik niet verder ga studeren. Maar ze beseffen niet dat ik nu veel meer leer dan op school. Met een diploma alleen ga je het echt niet maken. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik niet tot mijn zeventigste YouTube-filmkes ga maken.”


Vaarwel YouTube?

In het buitenland zou YouTube sommige van hun sterren al een exclusiviteitscontract hebben aangeboden. Heeft YouTube al contact met je opgenomen? 
JANSSENS: “Dat is het probleem met YouTube in België; de contacten zijn heel slecht. Ze zouden wat meer rekening mogen houden met de creatieve mensen. Zonder goede kanalen verliezen zij hun inkomsten uit advertenties. Maar om op je vraag te antwoorden: exclusiviteit is natuurlijk geen slecht idee voor YouTube zelf. Maar daar zou ik zeker niet op ingaan. Dan beperk ik mijn eigen vrijheden. Want wat als er plots geen kat meer naar YouTube kijkt?”

Dat is nu al de tweede keer dat je daarop zinspeelt. Is het echt mogelijk dat de populariteit van YouTube plots over is?
JANSSENS: “Zeker, de komende 5 jaar zullen ze nog wel succesvol blijven. Maar je merkt nu al dat de populariteit van YouTube aan het minderen is. Veel YouTube-kanalen klagen erover dat hun video’s niet meer voldoende worden bekeken. Onlangs zette ik een filmpje online van mijn trip naar Parijs en Spanje. Dat werd maar 200.000 keer bekeken. Dat is voor mijn video’s zeer weinig. Blijkbaar werd het filmpje niet doorgepusht naar de subbox. Met als gevolg dat mijn 1 miljoen abonnees niet wisten dat ik iets nieuw online gezet had.”

Lachen met Russen

Net die abonnees zijn cruciaal om een groot aantal ‘views’ te halen.
JANSSENS:(knikt) “Zeker het eerste uur dat je iets online zet. Anders merken alleen de mensen die mijn kanaal bezoeken dat er iets nieuw online staat. Normaal gezien worden mijn video’s tussen de 400.000 en de 1 miljoen keer bekeken. Mijn meest virale video A day in the life of a Russian CS:GO-player werd 9 miljoen keer bekeken. In die video lach ik met Russische gamers.”

Dat was een belangrijk filmpje voor het succes van je kanaal.  
JANSSENS: “Dat filmpje werd op veel verschillende platforms gedeeld, ook Russische. Zo krijg je veel nieuwe volgers. Op 1 januari 2015 had ik 10.000 volgers, een jaar later had ik er 500.000 dankzij het Russisch filmpje. Ik kreeg er plots 6.000 abonnees per dag bij. In 2016 had ik een paar virale video’s die 3 of 4 miljoen keer werden bekeken. Dit jaar wil ik een video die 10 miljoen keer bekeken wordt. Als dat niet lukt, heb ik het slecht gedaan dit jaar (lacht). Maar eigenlijk is de kijktijd van de filmpjes het belangrijkst. Als je video’s hebt van 10 minuten en je haalt 55% van de kijktijd, zit je vrij goed. Ze bekijken je video en zetten hem niet direct af. Daar haal ik mijn motivatie uit. Maar ook de reacties op de video’s zijn heel leuk.”

“Voor hetzelfde geld bestaat YouTube binnen een paar jaar niet meer. Daarom dat ik het belangrijk vind om niet alleen daarop te focussen”

Flauwvallende meisjes

Ik zag dat er iemand dolenthousiast werd omdat je zijn reactie had ‘geliked’. Dat was al voldoende om die persoon zijn dag goed te maken.
JANSSENS: “Zot, hé! Dat is ook de reden waarom ik graag naar evenementen ga. Je ontmoet je volgers en je kan hun dag goedmaken met een korte babbel of een foto. Dat is echt ongelooflijk fijn om te zien. De eerste keer dat mijn ma meeging, was naar Polen - ze is zelf afkomstig van Polen – en er viel meteen een meisje flauw toen ze mij zag.”
MAMA ANNA: “Vergeet ook niet die jongen die zijn pizza liet vallen toen hij je zag. Op het evenement in Polen waren er 20.000 mensen aanwezig. Ik stond in mijn eentje ergens te wachten en ik werd herkend als de moeder van MojoOnPC, omdat ik soms in zijn video’s meedoe.”

Misschien moet de mama even niet mee luisteren, maar hoe zit het met groupies?
JANSSENS: “Oh ja dat gebeurt, daar moet je niet aan twijfelen. Maar het zegt mij niets. Ik doe liever moeite voor een meisje, in plaats van dat ze zich voor mijn voeten werpen. Het aantal hysterische taferelen verschilt van land tot land. In België valt het allemaal goed mee, maar op de buitenlandse evenementen is het soms echt absurd.”

 

Aub, 20.000 dollar!

Je hebt ook vaste sponsors, hoe gaat zoiets in zijn werk?
JANSSENS: “Voor de bedrijven ‘SteelSeries’ en ‘HP’ maak ik gesponsorde filmpjes. Zij betalen me om hun producten te gebruiken in mijn video’s. Ik weiger eigenlijk veel deals, omdat ik enkel een goed product wil promoten. Maar het is wel zo dat sponsors mijn grootste bron van inkomsten zijn. Ik verdien natuurlijk ook aan de advertenties die YouTube voor mijn filmpjes plaatst. En ik heb mijn eigen kledinglijn. Zo kan je in mijn webshop een Mojo-pet, -hoodie of -t-shirt kopen. Daarbovenop verdien ik extra via donaties. Die worden gedaan wanneer ik stream, terwijl ik aan het spelen ben. Ik doe dat niet regelmatig, maar elke keer wanneer ik iets stream, heb je wel mensen die geld doneren. Ze mogen dan iets zeggen in de video.”

Over welke bedragen spreken we dan?
JANSSENS: “In een van mijn filmpjes kan je het bedrag van een donatie gewoon zien: 20.000 dollar. Dat is ook het enige bedrag waarover ik wil praten.”

Vertel.
JANSSENS: “Het probleem is dat ze het geld terug kunnen vragen. Ik vroeg die kerel dus of het een grap was. Hij bleef volhouden dat het bedrag echt voor mij was. Als ik hem met iets kon helpen, mocht hij mij gerust contacteren, liet ik hem nog weten. Ik wil me niet als een goedkope hoer voelen, hé. (lacht)Een paar dagen voor zijn donatie verliep, trok hij die terug in. Ik had hem de kans gegeven om eerlijk te zijn. Als hij dat in het begin was geweest, had ik hem gerust zijn geld teruggegeven. Maar op deze manier, nee, fuck it gast. Mijn manager heeft er dan voor gezorgd dat ik de 20.000 dollar kon houden. Ze denken soms dat ze zich op het internet alles kunnen permitteren zonder gevolgen. Het is niet zo dat je achter je computerscherm zomaar kan zeggen en doen wat je wil.”

 

Goede doel

Op het einde van dit schooljaar stop je met school en wordt je fulltime YouTuber. Wat moeten we ons voorstellen van de inkomsten die je dan maandelijks hebt?
JANSSENS: “Geen commentaar.”
Het is gewoon moeilijk om voor te stellen dat je kan leven van YouTube.
JANSSENS: “Ik begrijp wel dat mensen dat willen weten, het is iets nieuws dat ze niet kennen. Maar voor mij is dit een job zoals een andere. En aan anderen vraag je toch ook niet wat ze verdienen. Kijk gewoon naar de filmpjes en hoeveel ik verdien, is eigenlijk bijzaak. Kijk naar de Zweed Felix Kjellberg alias PewDiePie. Ze schrijven alleen nog over de miljoenen die hij verdient. Maar dat hij al een miljoen euro aan het goede doel gegeven heeft, laten ze gemakshalve links liggen.”

Geef jij geld aan het goede doel? Dan kunnen we daar over schrijven.
JANSSENS: “Een paar maanden geleden heb ik nog 5.000 pond ingezameld voor Save The Children via een live stream op YouTube, samen met anderen die ‘Counter-Strike’ spelen.”

 

Reizen en feesten

Hoeveel uur per week spendeer je zo aan YouTube?
JANSSENS: “Al mijn tijd. Zo ben ik de afgelopen twee jaar niet op vakantie geweest. Ik reis wel veel voor de evenementen en dat is leuk om te doen. Dat is ook veel feesten, heel veel zelfs (lacht)! Met een maat heb ik nu afgesproken om een week naar Dubai te gaan om eindelijk nog eens vakantie te nemen. Maar als ik daar ben, ga ik waarschijnlijk een filmpje willen maken. Het is moeilijk om die knop in mijn hoofd af te zetten. Ik weet nu al dat ik twee of drie dagen bezig ga zijn met een video te maken.”

Er zijn YouTubers die voor enkele euro’s een paar duizend abonnees kopen. Heb jij weet van mensen die dat al deden?
JANSSENS: “Nee, eigenlijk ken ik zo niemand. Ik vermoed dat vooral kleine, beginnende YouTubers dat doen. Zoiets heeft ook niet veel zin. Stel dat je duizend volgers koopt via een louche site in Bangladesh. En dat je filmpje nadien maar een keer bekeken wordt. Dan klopt er iets niet, hé. Slimme sponsors kijken daarom ook naar de kijkcijfers en niet alleen naar de abonnees. Maar als je 1 miljoen abonnees hebt gaan ze er wel van uit dat je kijkcijfers ook goed zitten. Dan ben je al geen kleine vis meer.”

 

Twee miljoen abonnees

Een Nederlandse televisiezender wilde een realityreeks maken over de bekendste Nederlandse vlogger Enzo Knol - 1, 5 miljoen abonnees - maar hij wees dit af. Wat zou jij doen als ze je voor zoiets zouden vragen?
JANSSENS: “Als ze me heel de tijd gaan volgen, heb ik daar geen interesse in. Maar ik begrijp de vraag wel. Het is natuurlijk een leuke levensstijl om te volgen. Ik reis veel en er wordt gefeest. Maar zo heel de dag gevolgd worden, zou ik toch vermoeiend vinden."

Hoeveel abonnees wil je op YouTube hebben tegen het einde van dit jaar?
JANSSENS: “Op het einde van 2017 wil ik 2 miljoen abonnees hebben. Dat gaat moeilijk worden, maar als ik een goed filmpje scoor moet dat wel lukken. Daarom wil ik een filmpje dat 10 miljoen keer bekeken wordt. Als ik erin geloof, lukt dat wel!”

MojoOnPC op YouTube

Youtube

Reacties

Resterende karakters 500

Lees meer

Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken