Bepaalt de overheid binnenkort wat jij met je geld mag doen?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Het is telkens hetzelfde liedje. Er komt nieuwe technologie, China vervormt die tot deel van het staatsapparaat, en de rest van de wereld sukkelt daar dan zo’n beetje achteraan. Deze keer gaat het over ‘digitaal geld’. Dat is niet hetzelfde als internetbankieren of Bitcoin. Het zet de deur immers open naar een dystopisch niveau van controle over jouw geld.

Voor iedereen die de actualiteit een beetje volgt is het al jaren duidelijk: de overheid probeert cash geld af te bouwen. Het is slechts een kwestie van tijd voor het er definitief tussenuit gaat. 

In het regeerakkoord van de Vivaldi-coalitie stond bijvoorbeeld de vage doelstelling om “elektronisch betalen fors uit te breiden”. Dat uitte zich onlangs in een wetsvoorstel van de minister van financiën, Vincent van Peteghem (CD&V): ‘elke handelaar moet elektronisch betalen mogelijk maken.’

De argumentatie hierachter is duidelijk: het is makkelijker, het kost minder, en het is makkelijker om fraude tegen te gaan. En daar valt op zich natuurlijk weinig tegen in te brengen. Maar in dat geval gaat het nog steeds over ‘het klassieke geld’.

Het idee van een digitale munt is de volgende stap, en gaat veel verder. En de weg voor manipulatie van wat je met je geld kan doen, ligt daarbij wagenwijd open.

Niet hetzelfde als Bitcoin of digitaal bankieren

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More