Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Bendedossier: garageboxen van Bouhouche hadden tot opheldering kunnen leiden

Thierry Debels - 10-04-2023

In de laatste aflevering van de fictiereeks 1985 zien we Goffinard (Guy Goffinon) en rijkswachter Marc terwijl ze Madani Bouhouche afluisteren. Bouhouche zit in de nor en heeft een gesprek met zijn vrouw Anne Quittner. Bouhouche vraagt om ‘Martine’ en ‘Louise’ leeg te maken.

“Martine is box 88 in de Hippocrateslaan in Woluwe”, ontcijfert Marc. “Louise is box 57 Beau Site in Elsene.”

Dat benadert enigszins de werkelijkheid. In de serie wordt ook gesteld dat de wapens van de Bende in die boxen liggen. Dat klopt niet. Of toch niet helemaal.

Auteur Hilde Geens in De Morgen: “In oktober 1987 slaat Goffinon de bodem uit het hele Bende-onderzoek als hij de garagebox ontdekt waarin volgens een collega de Bende-wapens in een auto liggen - in de parkeergarage Beau Site, waar destijds ook de Mazda van de aanslag op Vernaillen is teruggevonden en waar Bouhouche vlakbij een flat huurt. Hij laat de box 22 uur onbewaakt achter en als de politie er eindelijk binnenvalt, zijn de wapens geëvacueerd en is een brandblusapparaat leeggespoten in de auto. Nu, Goffinon kan zich niet meer verdedigen: hij is in 1995 gestorven en zijn familie wilde niet met me praten.”

Om het verhaal van die garageboxen goed te begrijpen, moeten we terug naar de diefstal bij wapenhandelaar Dekaise in Waver.

DEKAISE

Donderdag 30 september 1982 omstreeks 10u50 te Waver, Brusselsesteenweg en te Hoeilaart, Albert Biesmanslaan, voor het kruispunt met de Koldamstraat.

In navolging van een gewapende diefstal gepleegd op de wapenhandel Dekaise in Waver, worden de daders aan boord van een gestolen voertuig Volkswagen Santana, achtervolgd door een rijkswachtploeg.

Deze slagen erin de gebruikte vluchtweg van de daders te versperren waarop de VW Santana in aanrijding komt met het dienstvoertuig van de Rijkswacht. Hierop volgt een schietpartij waarbij de twee rijkswachters zwaargewond achterblijven. De Santana rijdt weg in de richting van Groenendaal terwijl er rook ontsnapt van onder de motorkap.

Deze twee rijkswachters hebben later in een Franstalig tv-interview verteld dat ze Madani Bouhouche op de achterbank meenden te herkennen toen ze op een bepaald ogenblik bumper aan bumper reden. Toen Juan Mendez vermoord werd (in 86) en zijn foto op tv kwam zei een van die rijkswachters dat deze erg leek op een van de gangsters die op hem heeft geschoten op dat kruispunt. Bouhouche en Mendez dus samen betrokken bij een feit toegeschreven aan de Bende? Mocht dat wel onderzocht worden?

Volgens auteur Guy Bouten oefende (de Joodse) minister Jean Gol (Golstein) zware druk uit op de Joodse onderzoeksrechter Schlicker om “nooit, maar dan ook nooit, de moord op Juan Mendez (in 86) in verband te brengen met de Bende van Nijvel.” Ook onderzoeksrechter Luc Hennart, die de moord onderzocht, wilde van geen verband weten. Volgens sommigen is de moord op Mendez nochtans een sleutel om het Bendedossier te kraken.

GESTRUCTUREERDE ORGANISATIE

Bouhouche en Mendez dus in 1982 samen op pad volgens die twee rijkswachters. Opmerkelijk genoeg geeft Bouhouche dat tijdens een ondervraging in de gevangenis indirect zelf toe.

Heel vaak zinspeelde hij tijdens die gesprekken op een "gestructureerde organisatie" waarin hij slechts een secundaire of ondergeschikte plaats innam. Hij erkent echter dat hij op een bepaald (intermediair) niveau toch een ‘chef’ was en dat hij verantwoordelijk was voor verschillende leden.

Wat betreft zijn rol in deze "organisatie", lijkt het erop dat hij verantwoordelijk was voor het werven en verzamelen van informatie. Hij was het die de aanwerving van Juan Mendez initieerde, die een actieve rol in het team lijkt te hebben gespeeld.

In 1983 (geruime tijd na de diefstal bij Dekaise dus) huurde Mendez een magazijn (loods of opslagplaats) voor rekening van Bouhouche. Die laatste zou Mendez een valse identiteitskaart hebben bezorgd en een bedrag van 300.000 tot 400.000 frank (7.500 tot 10.000 euro) voor de huur van die opslagplaats. Hoe kwam Bouhouche aan dat geld? Van zijn opdrachtgevers ongetwijfeld.

Begin 86 wordt Mendez vermoord. Volgens Bouhouche door de geheime dienst van Israël en/of VSSE omdat Mendez documenten van FN had die aantoonden dat FN diverse wapenembargo’s omzeilde. Mendez probeerde zijn werkgever te chanteren of die documenten op een andere manier te verzilveren.

Eind 1987 stoten de speurders dan op drie garageboxen, twee appartementen en één opslagplaats (magazijn) van Bouhouche & Co. Substituut Jean-François Godbille linkt deze en andere garageboxen nota bene aan de onderneming Progime en de firma Beau-Site uit Sint-Gillis (Brussel). Progime staat voor Promotion Générale Immobilière en Europe en werd opgericht in 1968. Anders geformuleerd: Godbille linkt de boxen aan het Brusselse zakenmilieu.

Auteur Paul Ponsaers: “Op 6 november 1987 meldt (rijkswachter Christian) Amory aan zijn overste het bestaan van de box Louise.”

Volgens de beheerder van de site over de Bende gaat het om garagebox 88 ‘Martine’ Hippokrateslaan 2/12 (Woluwe) met een Renault 25. In deze wagen zaten wapens van Diane (SIE) en Mendez en ook documenten van woningen. (zie foto onder) Op dezelfde plaats huurden ze in 82 en 83 de boxen 32 en 89.

De garagebox Léon Lepagestraat in Brussel stad bevat de Volkswagen Passat; deze was gestolen na de arrestatie van Bouhouche.

De garagebox ‘Louise’ (box nr 179) Welgelegenstraat (Beau Site) aan de Louizalaan in Elsene: bestelwagen (camionette) van het merk Toyota.

Volgens auteur Guy Bouten had het voertuig een “aantal transformaties ondergaan die overeenkwamen met sommige wagens van de Bende”. Volgens auteur Paul Ponsaers wordt de betaling van de huur uitgevoerd door Beijer. Deze laatste beweert dat hij dat deed voor de VSSE.

De Bendecommissie-bis over dat laatste: “Uit de geraadpleegde bewijsstukken kan niets worden geconcludeerd dat zou kunnen wijzen op het feit dat de Staatsveiligheid garageboxen heeft gehuurd of ter beschikking heeft gesteld van misdaadorganisaties of misdadigers.” Het kan volgens de commissie "ook niet uitgesloten worden". De chef van de BOB van Waver hoorde van twee medewerkers van de VSSE dat alle relevante documenten vernietigd werden.

MARTINE

De box in Woluwe heeft codenaam Martine. Bouhouche: “Ik ben één keer met hem (Beijer) tot bij die box in de Hippocrateslaan geweest. Beijer moest nog even langs lopen bij een vriendin, een zekere Martine, zei hij.”

Bij de garagebox in de Hippocrateslaan in Woluwe hoorde volgen auteur Hilde Geens ook een flat die Bouhouche onder de naam Roberto Castaldo had gehuurd en waar hij op een terras een zendmast (!) had geïnstalleerd. Het wijst volgens insiders toch op een gestructureerde organisatie die verder gaat dan diefstallen van koffie en olie.

De telefoon van de flat was er jarenlang aangesloten en vooral in de eerste helft van 1983 belde de huurder vaak en overwegend lokaal. Vanaf 2 september 1981 werd die flat gehuurd door mevr. B. Zij huurde het van Castaldo. Op 20 juli 1983 is ze daar weggegaan.

MOTEL

Op 5 december 1987 belt Anne Quittner naar Christian Amory (BOB Bergen) en geeft hem afspraak in een motel in Nijvel. Zij informeert Amory erover dat de rijkswacht op zoek is naar garageboxen die gehuurd werden door Madani Bouhouche.

Eén van die boxen bevat hete wapens en Quittner verzoekt Amory die te evacueren. Het gaat om box nr 23 op de parking des Marchés (in Brussel). Het contact van Amory, de Algerijn Mohammed Asmaoui, belt naar Quittner (op verzoek van Amory) en deelt mee dat "de moraal van Bob op het laagste niveau staat", codewoord voor het feit dat de box reeds onder surveillance staat en dat Amory niet kan tussenkomen.

In januari 1988 was Quittner gearresteerd en opgesloten in de nor. Ze probeerde zich zo snel als mogelijk vrij te praten. Anne had aan Christian Amory gevraagd om 'Louise' leeg te halen. Ze zei dat ze Amory gebeld had in de periode dat de (gevonden) listing van Beijer gedecodeerd was, begin november 1987 op een avond rond zes uur. Ze hadden een paar uur later afgesproken en toen had ze Amory gevraagd uit te zoeken of box 'Louise' onder bewaking stond en haar te helpen om die leeg te halen.

De BOB'er Amory bevestigde dat Anne Bouhouche hem vertelde dat er twee boxen waren. De ene 'Martine', bevond zich in Woluwe, maar "daarvoor was het vermoedelijk te laat, die was waarschijnlijk ontdekt. De andere, 'Louise', bevond zich aan de Louizalaan en daarin lagen compromitterende en belangrijker wapens dan in de box 'Martine'."

GP-PISTOOL

Op 26 mei 1988 verhoort onderzoeksrechter Lacroix Amory: Amory wordt in verlegenheid gebracht in verband met de omstandigheden waarin de aankoop van een GP-pistool betaald werd; hij beweert de verkoop met de MDA te hebben geregeld om het vertrouwen van Bouhouche te winnen en achteraf alles aan het gerecht te signaleren; hij preciseert dat mevrouw Bouhouche hem later heeft gevraagd de garageboxen leeg te maken.

Begin februari 1988 doet de onderzoeksgroep rond adjudant Guy Goffinon een eigenaardige ontdekking. Men vindt een geheimzinnige tunnel onder een afgedankte brouwerij aan de Washuisstraat in Brussel. De tunnel is gegraven nadat de brouwerij al jaren buiten gebruik was en is rechtstreeks verbonden met de ondergrondse bedding van de Zenne.

Christian Amory wordt door Goffinon aan de tand gevoeld. Die tunnel was een uitloper van een plan van Bouhouche in 1979. Toen Bouhouche nog bij de BOB werkte samen met Amory en Beijer, had hij zich een aantal manschappen rond hem verzameld om warenhuizen op grote schaal af te persen.

Bouhouche's idee was volgens Beijer om bommen te plaatsen, verborgen in brandblussers en de GB-Quick 's nachts te treffen, wanneer ze gesloten waren. De media zouden de rest doen. Dan zou Bouhouche het GB-management hebben gechanteerd. En bij niet-betaling zou hij de media hebben gewaarschuwd dat de directie niet wilde onderhandelen en dat de actie zich in de loop van de dag zou kunnen uitbreiden. Beijer: “Hij zei altijd dat hij dit niet zou doen, maar dat hij er zeker van was dat GB eerder zou betalen.”

Niemand was het met hem eens, maar zijn idee om losgeld te ontvangen en door tunnels te evacueren was origineel en vastgelopen. Hij besloot het werk te beginnen, maar vond een ander idee voor losgeld. Beijer tot slot: “We zijn het nooit eens geworden en het project is een stille dood gestorven.”

DAGBOEK

In een gevonden dagboek schrijft Bouhouche: "Box 179, Louise genaamd, Beau Sitestraat (Welgelegenstraat) in Elsene. Des armes chaudes? Geen commentaar." Dit is nota bene de box waarover Bruno Vandeuren zei dat hij daar een auto met daarin de gestolen Dekaise-wapens naartoe moest brengen. Vandeuren 'leende' volgens auteur Geens zelfs ook een garage van Hergé.

Op het assisenproces komen de boxen ook ter sprake. De Bendecommissie-bis: “Valsheid in geschrifte voor de huur van een garagebox tussen 1981 en 1986: veroordeling voor Bouhouche; vrijspraak voor Beijer.”

De Bendecommissie-bis merkt op dat de vondst van die garageboxen en appartementen - en dan vooral de inhoud ervan - nooit echt uitgevlooid werd. Er zat dus meer in.

MARTINE VERSUS LOUISE

Een bron: “In Box Louise zaten allemaal wapens, munitie, explosieven, materiaal, en het voertuig zelf, duidelijk afkomstig van de ‘operaties’ Bouhouche & Beijer in de jaren 81/82, geassocieerd met hun ‘supermarktplan’.”

Box Martine was anders volgens die bron: “Buiten de gevonden SIE (Diane) wapens, waarvan de nummers ook waren weggevijld, lag hier een groot deel van de Mendez-collectie, en geen handvuurwapens, maar allemaal eigenlijk oorlogswapens. Die "oorlogsgeweren FN" dat zijn FAL, het Chinese geweer type 56 is de Chinese kopie van de AK47, de 3 geweren GEWEHR zijn eigenlijk het Sturmgewehr 43 WOII, het wapen waar de Russen de AK 47 hebben uit ontwikkeld. Op die twee jachtgeweren na, lag hier dus serieus oorlogstuig.”

Die bron: “Dus wat ik daar voorzichtig uit besluit is dat Bouhouche en Beijer dingen samen deden, wat we al wisten, maar dat ook Bouhouche blijkbaar nog bij andere dingen was betrokken, waar Beijer niets mee te maken had. Die andere dingen waren dan mogelijk een ‘Gladio’-achtige operatie”. Wat dat laatste betreft: denk aan die antenne op het terras van de gehuurde flat.

Die bron nog: “Als je de boeken (over de Bende) leest, dan krijg je de indruk bij vele schrijvers dat dit voor hen HET bewijs is dat Bouhouche zelf iets met de Bende te maken had. Ik heb daar zwaar mijn bedenkingen bij.” We volgen de bron in zijn redenering. Bouhouche en Beijer hadden/hebben wel zicht op de Bende. Ook daar zat en zit meer in.

Die bron: “Bouhouche kan best aanwijzingen op het spoor zijn gekomen, gezien zijn verleden als speurder, als ARI-detective en vooral zijn netwerk in het het wereldje van speurders, privédetectives, inlichtingendiensten, en noem maar op.” ARI werd door Bouhouche en Beijer eind april 83 opgericht.

Is er dan toch een verband tussen Mendez en Bouhouche? De Bendecommissie-bis: “Of er (g)een verband bestaat tussen de zaak Mendez en de zaak van de bende van Nijvel - en in het bijzonder of de (ex-rijkswachters Bouhouche en Beijer wel of niet op de een of andere manier betrokken zijn bij de misdaden van de bende van Nijvel - blijft een zeer omstreden kwestie. (...) Niets wijst er (evenwel) op dat een dergelijke verband uitgesloten is.”

DE ANALYSE VAN ELISE

Jean-Philippe Elise, commissaris van de gerechtelijke politie te Brussel, stelde een interessant rapport op dat werd overgemaakt aan de procureur-generaal te Bergen. Elise: “Mijn onderzoek was vooral gebaseerd op de dossiers Haemers, Mendez, WNP, Veiligheid van de Staat en andere. (...) Tevens bestaat er een verband persoon/wapen dankzij de diefstal van FAL's en FNC's bij Mendez, op 15 mei 1985. Die wapens werden in het kader van de zaak Haemers op 7 februari 1989 teruggevonden in een box van het Apollocomplex te Ukkel. Pas in december 1991 wijst het onderzoek uit dat Bouhouche de wapens aan x afstond.”

Een bron is (terecht) verontwaardigd dat de analyse van Elise onder de mat werd geveegd. Die bron op basis van de synthesenota van Elise: “Madani Bouhouche heeft een wapen uit de gestolen collectie van Juan Mendez verkocht aan Robert Darville. Een van die wapens heeft gediend bij een aanslag door de Bende Van Nijvel. Dat wapen is teruggevonden in de garagebox gebruikt door de Bende Haemers.”

“Naast de wapens lagen carnavalmaskers. De cel Gamma die de bende Haemers onderzocht, beschikte over serieuze aanwijzingen dat leden van de bende Haemers, Lacroix, Bajrami en Smars aanwezig waren bij de bende-overvallen in Overijse, Eigenbrakel en Aalst.”

“Gamma kreeg nooit een officieel verslag over enig onderzoek naar die twee wapens en bende-wapens. De carnavalmaskers werden evenmin door bende-speurders onderzocht. Het was Luc Hennart die een verder onderzoek verbood. Van bovenstaande bestaat een pv van commissaris Elise van de GP Brussel met bewijsvoering. De cel Jumet verklaarde onder leiding van alweer Luc Hennart dat dit proces-verbaal van commissaris Elise tegenstrijdige elementen bevatte (?!) en daarom niet telt.”

foto screenshot VRT

 

 

Bende van nijvel

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken