Belgische douane gebruikt mogelijk onveilige Chinese scansystemen van Nuctech

De Belgische douane gebruikt vandaag scansystemen van het Chinese Nuctech en dat vormt volgens sommigen een veiligheidsrisico.

Nuctech is een Chinees staatsbedrijf voor beveiligingsinspectieproducten, onder andere röntgenscanners en detectiesystemen voor drugs en explosieven. Het is opgericht in 1997 als een spin off van de Tsinghua-universiteit. Het staatseigendom van het bedrijf, de militaire banden en de banden met de Chinese Communistische Partij hebben aanleiding gegeven tot grote bezorgdheid van andere landen over het verlenen van controle over de strategische veiligheidsinfrastructuur.

Litouwen, Canada en de Verenigde Staten hebben al beslist om de Nuctech-scanners te weren vanwege het risico op spionage en misbruik van data door de Chinese overheid. De Amerikaanse Senaat stelt ook dat Nuctech indirect verbonden is met het Chinese leger.

In Nederland laat de douane een security-audit uitvoeren naar de ladingscanners van fabrikant Nuctech die in de Rotterdamse haven worden gebruikt, na zorgen over de veiligheid van de systemen. In de Tweede Kamer waren vragen gesteld over mogelijke cyberspionage vanuit China waarbij de scanners van het Chinese bedrijf zouden kunnen gebruikt. Bij de inkoop van de scanners blijkt er geen rekening te zijn gehouden met de nationale veiligheid, zo liet demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onlangs weten.

Kamerlid Wouter Vermeersch (VB) stelde onlangs een schriftelijke vraag over het veiligheidsprobleem in ons land. Bevoegd minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) bevestigt dat de Belgische douane vandaag op verschillende locaties in ons land diverse scansystemen van Nuctech gebruikt. De minister ziet evenwel geen probleem: “Er is momenteel geen enkele aanwijzing dat de Nuctech scanners die worden gebruikt door de Belgische douane een veiligheidsrisico vormen.”

Het zou toch geen slecht idee zijn om in navolging van Nederland een veiligheidsaudit te laten uitvoeren.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More