België wil coronapaspoort al in juni

Overlegcomité van vrijdag uitgesteld om te kunnen beslissen over ‘corona-reizen’.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft laten weten dat het Overlegcomité pas op vrijdag 4 juni bijeenkomt. Dat uitstel heeft vrijwel alles te maken met het introduceren van het cornopaspoort. Verwacht wordt dat deze week de aanbeveling van de Europese Commissie rond reizen bekend zal zijn. Als die kogel door de kerk is, wil ons land het coronapaspoort al in juni invoeren.

Niets ging ooit sneller dan het invoeren van een coronapasje. Er was een tijd dat de verontwaardiging bestond over een paspoort dat de maatschappij opsplits in gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Ondertussen is er geen hond die er nog naar blaft.

Wat houdt het precies in ?

Wie over een coronapas beschikt, kan straks vrij reizen in de de EU-lidstaten. Je hebt recht op het paspoort als je aan één van deze drie voorwaarden voldoet:

  • Je bent gevaccineerd met een erkend vaccin
  • Je hebt onlangs een negatieve test ondergaan
  • Je bent hersteld van een coronabesmetting

Simpel. Of toch niet helemaal. Het is nog onduidelijk welke landen één prik en welke landen twee prikken vereisen. In de eerste maanden na de lancering zal je het coronapaspoort kunnen krijgen nadat je één prik van een erkend coronavaccin hebt gekregen. Ons land zou sowieso met één prik al genoegen nemen.

Ook de leeftijdsgrens zorgt voor discussies. Voorlopig worden 16- en 17-jarigen nog niet gevaccineerd. Het is niet zeker of deze groep een negatieve coronatest moet voorleggen en of de jongste leeftijdscategorieën gewoon volledig vrijgesteld worden van administratieve rompslomp.

Het is dus jongleren met twee maten en twee gewichten. Je kan het moeilijk hard maken om 16- en 17-jarigen te gaan vaccineren, maar ze wel als ‘ongevaarlijk’ beschouwen als het op reizen aankomt.

Tot slot is er het probleem van de quarantaine. Als het van ons land afhangt wordt de quarantaine afgeschaft voor wie een coronapaspoort heeft.

Hoe dan ook, De Croo is ambitieus en wil het paspoort midden juni al introduceren, in samenspraak met de buurlanden. Daarvoor wil hij bilaterale akkoorden afsluiten, met onder andere Frankrijk. “Er moet wel wat ambitie zijn en we moeten ook snel durven te gaan”, aldus het kabinet van de eerste minister.

We moeten snel durven gaan?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More