België stuurt afgekeurd Remdesivir naar India om te helpen

Meryame Kitir (Vooruit): “Belangrijk dat we solidair zijn.”

Sinds hun naamverandering denken ze bij Vooruit vooruit. Eind vorig jaar deed ons land een bestelling waar ze meteen spijt van kregen. We kochten voor 4,27 miljoen euro Remdesivir aan, waarvan de WHO waarschuwde dat het niet beter werkt dan een placebo. Desondanks tekende minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (toen nog sp.a) een peperdure deal.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet een grootschalige studie uitvoeren waarbij meer dan tweeduizend Covid-patiënten behandeld werden met Remdesivir. Conclusie? “Remdesivir bleek geen significant effect te hebben op de overlevingskansen van de patiënten. Het verminderde ook de duur van de ziekenhuisopnames niet en het zorgde er niet voor dat minder patiënten aan de beademing moesten.”

Dertien dagen ná die waarschuwing tekende minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a Vooruit) een deal met farmabedrijf Gilead. België kocht meer dan 12.300 doses Remdesivir en betaalde daar stevig voor. Eén dosis kostte ons 345 euro, maar er zijn zes doses nodig om één patiënt te behandelen. Per patiënt betaalden we dus zo’n 2.100 euro. Daarna was het stil aan de overkant.

“Gelukkig worstelt India op dit moment met een stevige uitbraak van het virus en kunnen we onze rommel kwijt”, dat moet zo ongeveer de redenering zijn van Meryame Kitir zijn geweest. De partijgenote van Vandenbroucke kwam vandaag in ‘De Ochtend’ met het verlossend nieuws: we gaan het spul naar India sturen.

“Solidariteit helpt. Indië zit in een diep dal. Samen met de Europese lidstaten tracht België het land er bovenop te krijgen”, lezen we in haar twitterbericht. “Het is belangrijk dat we solidair zijn.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More