België mag Europese medische voorraden mee helpen beheren

Sinds januari van dit jaar maakt België deel uit van de landen die medische voorraden beheren voor de Europese Unie. De strategische stock (rescEU reserve) wordt aangelegd voor een periode van 5 jaar. Andere landen die ook deelnemen aan het beheer van deze strategische stock zijn Denemarken, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Slovenië, Zweden en Nederland. De actie vindt plaats in het kader van de civiele bescherming van de EU en wordt volledig door de Europese Unie gefinancierd.

De gemeenschappelijke Europese voorraad van medische middelen kan over landen van de EU verspreid worden in tijden van medische nood wanneer een land in moeilijkheden daarom vraagt, bijvoorbeeld wanneer de nationale gezondheidsstelsels een bepaalde drempelwaarde aan coronaviruspatiënten bereiken.

De Belgische voorraad bestemd voor de Europese Unie bestaat uit 10 miljoen chirurgische maskers, 1 miljoen isolatieschorten, 10 miljoen handschoenen en 100.000 beschermbrillen en gelaatsschermen. Eerder was er heisa in België toen uitkwam dat een deel van de voorraad mondmaskers werd vernietigd. Ook de aankoop van stoffen mondmaskers bij Avrox deed en doet bij sommigen de wenkbrauwen fronsen.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More