België is weer actief in de ruimte…met kaas

“Wie denkt er nu dat er op een dag iemand je kaas zal eten in de ruimte?”

Wij dachten dat het allemaal heel licht moet zijn wat ze de ruimte inschieten. Een bol kaas is dat alvast niet, toch zweeft het spul momenteel in de grote leegte. En het komt uit Roeselare. Daarboven, tussen aarde en maan, zweeft er een astronaute, Shannon Walker, die zot is van de West-Vlaamse kaas van ’t Groendal.

Hoe komt een Amerikaanse in godsnaam bij kaas uit Rumbeke, een deelgemeente van Roeselare? Wel de sleutel tot het mysterie is de Antwerpse kaasmeester Van Tricht, het Kleine winkeltje uit Berchem dat internationaal nogal eens in de prijzen valt als de beste ‘kaaswinkel’ ter wereld. Ergens in New York verdeelt van Tricht de kaasvarianten Brokkeloud Roeselare en de Oud Roeselare die speciaal voor de Amerikaanse markt zijn gemaakt. Nee, die liggen niet in de rekken van de SPAR.

“In december kregen wij een mailtje van de NASA”, vertelt Lindsay Schechter van de bewuste kaaszaak Houston Dairymaids in ‘Het Nieuwsblad’. “Met de vraag of we OG Kristal konden bezorgen om te verschepen richting het ISS voor mevrouw Walker. Astronauten mogen namelijk een klein boodschappenlijstje maken met hun favoriete producten. Daar zat dus ook die ene Belgische kaas bij waar ze verlekkerd op is. We stuurden er ruim een kilogram van op.”

De tijd dat astronauten alleen maar smakeloze vloeistoffen uit plastiek zakjes aten, is blijkbaar voorbij. Voortaan mogen ze daarboven ook goestingskes hebben. En dat is precies wat wij hier ook hebben: een goestingske. We zijn wel eens benieuwd naar die kaas van ‘t Groendal. Effe googelen en we kregen deze hoog-technologisce uitleg: “In het zacht glooiende landschap van Roeselare ligt onze kaasboerderij waar we het verhaal brengen van koe tot kaas. Op ons familiebedrijf staan ambacht en kwaliteit centraal. Om dit te vinden werken wij samen met lokale boeren die passie voor koe en melk hebben. Wij garanderen u lekkere kazen die al meermaals internationaal in de prijzen zijn gevallen.”

Hoe simpel mooi kan het zijn. Straks een stukje kaas bestellen en er eens lekker mee van de grond gaan.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More