België: het land waar een cola stelen strenger wordt bestraft dan verkrachting

Tenzij de cola ermee instemt dat je hem drinkt.

Twee twintigers worden veroordeeld voor verkrachting van een jonge vrouw op het toilet van een discotheek in Gent maar moeten niet naar de cel omdat de rechter oordeelt dat ze “onbezonnen waren, maar geen louter criminele ingesteldheid” hadden. Ze hadden de actie wel gefilmd, maar ook dat bleek niet zuiver crimineel te zijn. Ze kregen 16 maanden 20 maanden met uitstel. Dat ze niet naar de gevangenis hoeven, is omdat ze – volgens de rechter – op die manier “geconfronteerd blijven met de impact van hun daden, en aangespoord worden om zich wel te houden aan de regels in de maatschappij.”

Enkele stevige steenworpen verder, in Nieuwpoort, riskeert een man 20 maanden cel voor elf winkeldiefstallen. De procureur tilt zwaar aan de feiten. Vooral aan het boerengehaktbrood, de kaas en de zalmsalade die hij stal. Ook cola, brood en charcuterie werden gestolen. “Hij geeft toe dat hij die producten steelt om te overleven omdat hij niet rond komt met zijn leefloon”, aldus de procureur. “ Maar we kunnen dit niet blijven tolereren. Het is niet de eerste keer. Ik vraag 20 maanden cel en een boete van 400 euro.”

Toegegeven, de man liep ook al eerder tegen de lamp voor diefstallen. “Maar hij pleegde die feiten als een oerinstinct om te kunnen overleven”, zegt zijn advocaat. “Ik vraag u hem een straf op te leggen zodat zijn totale straf niet boven de 36 maanden uitkomt. Zo moet hij niet naar de gevangenis, dat is geen plaats voor hem. Hij vond ook net werk, wat zeer belangrijk is voor hem. Als u hem een lichtere straf geeft dan ligt de sleutel bij hem.”

Een geluk dat de doodstraf niet bestaat in België.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More