Belgen mogen geen wiet kopen in Luxemburg

Luxemburg gaat cannabis legaliseren, maar dat wil niet zeggen dat we weldra naar het Groothertogdom kunnen voor goedkopere drank, sigaretten, benzine én jointjes.

In Luxemburg hebben ze het door: cannabis voor eeuwig en altijd criminaliseren heeft toch geen nut. Bovendien zijn softdrugs die op de zwarte markt verkocht worden, soms gevaarlijker door allerlei additieven.

Daarom hebben ze een regeerakkoord uitgewerkt dat over vier jaar van kracht zou moeten zijn. De Luxemburgse overheid gaat de cannabisproductie reguleren én controleren. Er zullen accijnzen op geheven worden, maar toch zal de ‘legale’ cannabis goedkoop gehouden worden zodat het voor gebruikers geen zin heeft op zoek te gaan naar wiet op de ‘zwarte markt’.

Toch wil dat niet zeggen dat wij Belgen weldra naar Luxemburg kunnen bollen, om terug te keren met een maandvoorraad wiet. Zelfs niet met één joint. De verkoop ervan zal namelijk strikt gecontroleerd worden, en kopers zullen moeten voldoen aan enkele voorwaarden. Eén van die voorwaarden: inwoner van Luxemburg zijn.

Aan de andere kant: sommige criminologen peinzen dat er andere landen zullen zijn – waaronder misschien België wel – die het Luxemburgs voorbeeld zullen volgen en cannabis – gecontroleerd – zullen legaliseren.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More