Belastingbetaler mag het vastgoed van de koninklijke familie betalen

Burger draait op voor de onderhoudsfactuur van 7.530 hectaren land en bos en 77 gebouwen.

Journalisten van De Tijd, VRT NWS, Apache en Knack bundelden de krachten en publiceren een verbijsterend document over een onderhoudsfacturen van de monarchie. Op papier worden de koninklijke openbare eigendommen beheert door een zelfbedruipende Koninklijke Schenking, maar in werkelijkheid draait de belastingbetaler op voor de kosten.

De journalisten slaagden er in om, voor het eerst in 90 jaar, het volledige patrimonium van de Koninklijke Schenking door te lichten en vertaalden de resultaten in een schitterende website immo royal. De Schenking weet zelf niet hoeveel haar patrimonium waard is en rekent erop dat men ieder jaar een oogje dichtknijpt wanneer de facturen moeten betaald worden.

De jaarrekening van de Schenking is een boekhoudkundig lachertje van amper 6 bladzijden, zonder details. Volgens gedelegeerd bestuurder Philippe Lens vallen ze volledig buiten de federale uitgaven en zijn er alleen maar kosten voor de overheid omdat het zo is afgesproken in huurovereenkomsten of omdat het gaat om bestemmingen van algemeen belang. Met andere woorden: de uitzonderingen zijn de regel.

Het is een beetje alsof je een huis laat kopen door iemand anders en vervolgens huurgeld vraagt aan de geldschieter. Zo trekt de regering zich wel eens terug in het kasteel van Hertoginnedal en mag daar 100.000 euro huurgeld voor betalen. Dat zijn dure vergaderruimtes.

Vorig jaar had de Schenking een totale kost van slechts 6, 45 miljoen euro voor het hele patrimonium. Daarvan ging alleen al 2,91 miljoen euro van naar het domein van Laken, wat amper 2 procent van het totale patrimonium voorstelt. Met de andere helft zou de Schenking de resterende 98 procent van het patrtimonium hebben betaald?

Vive le roi!

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More