Bedreigt Joe Biden de wereldvrede?

Biden noemt Poetin een “moordenaar” en die voelt zich in het kruis getast.

“Wie het zegt, is het zelf”, aldus Poetin in een eerste reactie op de harde uitspraken van Biden. In Rusland zijn ze niet amused met de oorlogstaal van Biden. “Voor zover het gaat over de verklaringen van mijn Amerikaanse ambtsgenoot… Wat zou ik hem antwoorden? Ik zou hem zeggen: blijf gezond. Ik wens hem een goede gezondheid toe”, zei Poetin donderdag volgens de Russische persagentschappen. “Ik zeg dat zonder ironie, zonder grappen.” Het klinkt wel als een waarschuwing.

Donald Trump heeft een gestoord zelfbeeld, maar een oorlogspresident was hij niet. Tijdens zijn ambstermijn was het (relatief) rustig op het internationaal toneel. Zijn relatie met Rusland stond ter discussie, maar hij schold zijn collega alvast niet uit voor ‘moordenaar’. Joe Biden daarentegen – die ons wordt geserveerd als een aimabele jongen – staat er voor bekend om internationaal zijn Amerikaanse tanden te tonen en met de spierballen te rollen.

Poetin is behoorlijk op zijn pik getrapt door de uitlatingen van Biden en wil live in dialoog met hem gaan. Biden zit nog altijd met de frustratie over de mogelijke bemoeienissen van de Russen met de Amerikaanse verkiezingen. Het is echter weinig verstandig om de Russische leider een moordenaar te noemen. Rusland heeft daarom de Russische ambassadeur in de VS Anatoly Antonov terugeroepen naar Moskou. Iets wat zelden gebeurt in de Russische diplomatie.

Voorzichtigheid is dan ook geboden, als het al niet te laat is. Volgens Jen Psaki, de woordvoerster van Biden, heeft die laatste geen spijt dat hij de Russische president een “moordenaar” noemde. “De president gaf een direct antwoord op een directe vraag”, zei Psaki donderdag.

Waarnemers spreken nu al van een crisis in de Russisch-Amerikaanse relatie.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More