Bart De Wever is geen kusser: “Ik kom als het gelebber achter de rug is”

De burgervader van Antwerpen vertelde zijn ergernissen. En dan hield hij zich nog in: “Anders moet ik voor het Hof van Assisen komen.”

Vorige week zetten we jaargang 2009 van P-magazine online. Daarin vonden we niet alleen heel wat prachtige fotoreportages terug, maar ook veel interessante interviews. Zoals dat met Bart De Wever – toen nog heel wat kilootjes zwaarder – die zijn grootste ergernissen uit de doeken deed.

“Ik heb een lichte vorm van smetvrees. De grootste gruwel die je mij kan aandoen, is me naar een trouwfeest sturen waar zo’n ontvangstcomité van tien staat te wachten, die allemaal gekust moeten worden. Terwijl je weet dat er al 300 mensen voor je zijn gepasseerd. Dat betekent dat er al 3.000 keer gekust is. En dan kom ik. Dan lopen de rillingen letterlijk over mijn rug. Dat is echt sterven.”

“Op oudejaar heb ik ook de gewoonte om vijf voor middernacht naar buiten te glippen en twintig minuten te gaan wandelen. Ik kom pas terug als het ergste gelebber achter de rug is.”

Ook aan het feit dat er ‘geen eten’ is kon hij zich serieus storen. “Het idee dat er eten moet zijn en dat dat er niét is. Dat is de beste manier om mijn stemming te doen kelderen. Tijdens de regeringsonderhandelingen in 2004 heb ik me daar geweldig aan geërgerd. Leterme ontving ons altijd in de grote, ongezellige zaal van het Vlaams parlement. Zonder eten! Na twee dagen heb ik gezegd: ‘Yves, het is wetenschappelijk bewezen dat vergaderingen verzuren als er geen eten is. Je moet minstens wat zoetigheden voorzien’. Goeie tip, vond hij. De volgende dag stond er een bak appels op tafel. Tot Karel De Gucht uitvloog: ‘Leterme, krijgen we hier nu nog eten, of hoe zit het?’ Toen heeft hij pizza’s laten aanrukken.”

“Wat me ook ergert, is de morele superioriteit van de gezondheidslobby. Zij doen alsof ze ethisch veel beter bezig zijn. Dat is onzin. Niemand moet zich schuldig voelen omdat hij vlees eet. De vleesindustrie heeft de laatste jaren enorm veel ecologische investeringen gedaan. Ga je nu tegen die mensen zeggen: ‘Sorry mannen, maar we gaan als overheid zorgen dat uw vlees niet meer verkocht mag worden’? Kom mij niet vertellen dat er door mijn toedoen miljoenen dieren sterven. De realiteit is dat die dieren niet eens zouden bestaan zonder vleeseters zoals ik, omdat ze speciaal voor onze consumptie worden gekweekt. Dus natuurlijk mag de mens vlees eten. Op voorwaarde dat wij op een duurzame manier met de natuur omgaan en dieren niet onnodig laten lijden, lijkt mij alles toegestaan.”

Voorts stoort Bart De Wever zich ook aan onder andere bepaalde geluiden, Walen die zich superieur voelen en Bart Anciaux: dat kan je nalezen in nummer twaalf van jaargang 2009.

Foto: Bart De Wever die door vrouwlief zijn haar laat knippen:

Langer haar kan ik echt niet verdragen, maar ik vraag me wel af hoe dit gaat uitdraaien… 💇🏼‍♂️

Geplaatst door Bart De Wever op Zondag 31 januari 2021

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More