Bart De Pauw gaat niet in beroep tegen gesloten enveloppe

VRT en VTM kibbelen om de waarheid.

De advocaten van Bart De Pauw tekenen geen beroep aan tegen het vonnis van eerder deze maand, waarin beslist werd dat de verzegelde enveloppe – met de eerste verklaringen van actrices Liesa Naert (39) en Maaike Cafmeyer (47) bij de preventieadviseur van de VRT – gesloten blijft. Tot daar het objectieve nieuws. Wie de (echte) reden wil weten waarom De Pauw heeft beslist om de enveloppe gesloten te houden, kan kiezen tussen de VTM-versie of de VRT-versie.

“We blijven er principieel bij dat de rechten van verdediging in een strafdossier een maximale transparantie vereisen van alle stukken die erin zitten. Maar met vele maanden extra vertraging van het proces is de familie De Pauw ook niet gediend. Wij zullen de beslissing van de rechtbank dan ook niet aanvechten”, zegt Meester Michaël Verhaeghe. Het is meteen ook de VTM-versie. Na de beschamende Telefacts uitzending over de zaak De Pauw is het duidelijk dat VTM – met wie De Pauw straks weer in zeer gaat – zeer vergevingsgezind is richting Bart. Dat werd nog maar eens bevestig door Faroek Özgünes in gesprek met HLN LIVE. Özgünes stelt het als bijna als een goodwill van De Pauw voor dat ze niet in beroep gaan, maar vergeet te melden dat het belang van die omslag voor het uiteindelijke proces omtrent de belaging van de vrouwen onbelangrijk is. Als het productiehuis Koekentroef de 12 miljoen euro wil krijgen dat het eist van de VRT, dan is het wel cruciaal om te weten wat er in de enveloppe zit en op grond waarvan de VRT destijds Bart De Pauw zijn ontslag gaf. Maar dat is een andere zaak, die tussen Koekentroef en de VRT.

Wat Özgünes eveneens vergeet te vermelden is dat de rechtbank geen precedent scheppen en toekomstige slachtoffers wil beschermen. Dat de enveloppe gesloten blijft, is belangrijk voor al wie in de toekomst een klacht wil neerleggen bij een preventieadviseur aangaande grensoverschrijdend gedrag. Zoniet is elke anonimiteit van een (erg gevoelige) melding voortaan niet meer gegarandeerd.

Nu Bart De Pauw niet in beroep gaat tegen de beslissing, kan overmorgen bepaald worden wanneer het eigenlijke proces behandeld wordt. Bij de VRT-verslaggeving lezen we dat de advocaten van De Pauw zeer zelfzeker zijn, ondanks de definitief gesloten envelop. “Zoals we al herhaaldelijk hebben aangegeven, hebben we heel veel te vertellen en dat zal dan ook gebeuren waar het hoort, in de rechtszaal”, zegt advocaat John Maes. “Overigens beschikken we over belangrijke aanknopingspunten die ons toelaten om bepaalde zaken in de gesloten omslagen toch nog te kunnen reconstrueren. Wij kunnen onze pleidooien dus ook zonder die omslagen goed voorbereiden”

‘VRT NWS’ benadrukt nogmaals dat de onderzoeksrechter die het onderzoek naar Bart de Pauw gevoerd heeft de envelop wél kon inkijken. En dat die op basis daarvan actrices Liesa Naert en Maaike Cafmeyer heeft ondervraagd. Die verhoren zitten wél in het strafdossier, aldus ‘VRT NWS’.

Donderdag wordt bepaald wanneer het eigenlijke proces zal beginnen. Waarschijnlijk zal dat pas in het najaar zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More