Bak eens een braadworstje op een actieve vulkaan (video)

Wie herinnert zich de Eyjafjallajökull nog?

Niet alleen deed deze IJslandse vulkaan in 2010 je spontaan een fluim uit de keel schieten, maar zijn uitbarsting deed gans het Europees vliegverkeer verstoren. Klein grut met wat we nu meemaken, maar het toont wel aan dat dit prachtige land eigenlijk één grote tijdbom is.

Zo was er deze week de allereerste eruptie op het schiereiland Reykjanes in zo’n achthonderd jaar van de vulkaan Geldingardalsgos. Voorlopig is de uitbarsting nog geen bedreiging voor de nabije bewoonde gebieden, maar het geeft menig wetenschapper wel de kans om het natuurfenomeen van dichtbij te onderzoeken.

Deze nieuwe vulkanische kloof had in eerste instantie een scheur van 200 meter, maar in een paar uur werd die breder tot ongeveer 500 meter. De actieve vulkaan werd meteen een trekpleister voor nieuwsgierige IJslanders, want het ligt op slechts 40 km afstand van de hoofdstad Reykjavik.

Kijk maar eens naar onderstaande groep van hongerige onderzoekers. De gestolde lava blijkt de perfecte ‘bakplaat’ zijn om hotdogs in elkaar te flansen.

Het is tevens niet de eerste keer dat worsten heter worden van IJsland, neem maar eens een kijkje naar deze overmacht.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More