Back office van Vlaamse vaccinatiecentra moet nog ontwikkeld worden

De locaties van de Vlaamse vaccinatiecentra zijn gekend. Nu begint een race tegen de tijd om alles tegen begin februari klaar te krijgen. Een probleem: de back office is nog niet klaar. De back office is het deel van een organisatie dat zich bezighoudt met de administratieve processen.

Pas deze week werd er volgens De Morgen een aanbesteding uitgeschreven om het IT-systeem op te zetten waar de burger zich kan aanmelden voor zijn vaccinatieafspraak. De Morgen vraagt zich midden januari dan ook terecht af of dit systeem klaar zal zijn tegen 1 februari. Op dat ogenblik zou de infrastructuur van alle vaccinatiecentra klaar moeten zijn. Vervolgens vindt een zogeheten dry run plaats waarbij het systeem en de procedures getest worden. Midden februari zou het echte werk in de tientallen Vlaamse vaccinatiecentra moeten starten.

Waarom is dat IT-systeem zo belangrijk? Iedere volwassen Vlaming krijgt een uitnodiging om zich te laten vaccineren, via sms, brief en/of mail. Daarbij heb je de optie om te bevestigen, te weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er staat ook in waar je je kan laten vaccineren. Al die acties van de burger moeten in een systeem verwerkt kunnen worden.

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om het systeem Vaccinnet dat gebruikt zal worden in de centra. Vaccinnet is oorspronkelijk het bestelsysteem voor de vaccins die door de Vlaamse overheid gratis ter beschikking gesteld worden. Erkende huisartsen, pediaters en gynaecologen kunnen rechtstreeks toegang vragen via deze site. Vaccinatoren kunnen in Vaccinnet vaccins bestellen en toegediende vaccinaties registreren.

Vaccinnet zal in de centra gebruikt worden. Er is immers beslist om, in het kader van de Covid-19 vaccinaties, deze applicatie voor heel België te gebruiken. Vaccinnet zal nationaal gebruikt worden voor de registratie van gezette Covid-19 vaccins en de opvolging van eventuele bijwerkingen hiervan. De applicatie wordt in dit kader niet gebruikt om Covid-19 vaccins te bestellen. Voor alle andere vaccins blijft de werking van Vaccinnet ongewijzigd.
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More