Avroxgate: al 3 personen opgepakt

Vorig jaar bestelde de overheid mondmaskers bij het Luxemburgse postbusbedrijfje Avrox. Ondertussen is dat een gerechtelijk dossier geworden.

In dat gerechtelijk onderzoek naar die aankoop van 15 miljoen mondmaskers bij het Luxemburgse Avrox zijn de voorbije dagen drie personen opgepakt, twee in Frankrijk en één in het Groothertogdom Luxemburg. Dat wordt volgens Belga bevestigd door het Brusselse parket. Eerder was al bekend geraakt dat Laurent Hericord, de zaakvoerder van Avrox, dinsdag is opgepakt in Cannes.

Het Brusselse parket had in juni een opsporingsonderzoek geopend naar die aankoop van 15 miljoen mondmaskers bij Avrox. Dat is intussen een gerechtelijk onderzoek geworden naar onder meer valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, oplichting, witwassen en belemmering van de vrijheid van opbod of van inschrijving. Avrox moest bewijzen dat het al een levering deed aan een ander land, en mogelijk is dat attest vervalst. Wat het witwassen betreft, werd snel gewezen op de aanwezigheid van een Jordaanse man die transacties deed via belastingparadijzen.

In het dossier viel ook de aanwezigheid van een vennootschap op belastingparadijs Mauritius op. Een bron: “Het zou me niet verbazen dat de miljoenen van de Belgische overheid via dat Luxemburgse postbusbedrijfje al lang doorgesluisd zijn naar een of ander belastingparadijs. Het is een hypothese, geen zekerheid. Mocht dat het geval is, dan zal het zeer moeilijk zijn om die miljoenen te recupereren indien daar noodzaak toe zou bestaan.” 

Afgelopen dinsdag vonden huiszoekingen in verschillende Europese landen plaats. Volgens onze informatie in Frankrijk, Luxemburg én Portugal.

In Cannes werd de zaakvoerder van Avrox opgepakt. Die is woensdag voorgeleid bij een onderzoeksrechter in Aix-en-Provence, die hem het Europees aanhoudingsbevel heeft betekend dat een Brussels onderzoeksrechter had uitgeschreven. Op 12 mei moet de rechtbank in Aix-en-Provence beslissen of Hericord aan België wordt overgeleverd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More