Auto’s van voor 2009 weldra verboden in Wallonië

De Ardeense bossen moeten groen blijven: weldra is het verboden om met een auto die gebouwd werd voor 2009, de taalgrens te passeren.

In het zuiders landgedeelte zijn ze een beetje gemakkelijker dan hier. Het gros van de Belgische flitspalen staat in Vlaanderen en een Waalse oom agent knijpt nogal gemakkelijk een oogje dicht, als het op verkeersovertredingen aankomt. Straf dat deze beslissing dan nu in Wallonië gemaakt wordt.

Niet dat de Walen meteen naar hun dichtstbijzijnde dealer moeten rennen, willen ze mobiel blijven. Vanaf 2023 zal Wallonië ‘vervuilende’ auto’s weren uit het ganse landsgedeelte. Hoe ‘vervuilend’ weten we niet concreet, maar wel hoe het vanaf 2026 zal zijn.

Met ingang van 1 januari 2026 zal het namelijk verboden zijn om Wallonië binnen te rijden met een auto die niet minstens de Euro-5 norm heeft. Dat is de norm die auto’s halen, die vanaf september 2009 van de band rolden.

Tegen 2030 gaan ze nog een stapje verder. Dan zullen er enkel nog auto’s mogen rondrijden die de norm Euro 6D halen: een norm die nog maar sinds september 2018 toegepast wordt én die enkel auto’s krijgen die voldoen aan de gloednieuwe, strenge WLTP-test.

Heel wat Walen zullen hun rollend materieel dus moeten aanpassen. Maar ook wie door of naar Wallonië wil: er zal aan een systeem gewerkt worden waarbij iedere overtreder die de taal- of landsgrens passeert, zijn dure fanmail achterna gestuurd krijgt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More