Australische onderzoekers bewijzen dat appelen peren zijn

Nieuw-Zeeland is de beste leerling van de pandemie-klas.

Doortastend leiderschap, degelijke wetenschap, of woont er gewoon weinig volk? Met cijfers en statistieken kan bewijzen dat je gelijk hebt, zelfs als je ongelijk hebt. Het land van de Lord of The Rings heeft een strenge vrouwelijke leider die wereldwijd wordt bejubeld. De 39-jarige populaire Jacinda Ardern kreeg in het verleden al bloemetjes toegeworpen voor haar empathisch leiderschap na de racistische aanslagen in Christchurch in maart vorig jaar. Nu is ze de ongekroonde koningin van de pandemie. Ten minste van de aanpak daarvan.

Uit een studie van de Australische denktank, Lowy Institute, blijkt dat Nieuw-Zeeland de coronapandemie het best heeft aangepakt. België staat 72ste in de ranglijst, Nederland op 75. De onderzoekers baseren hun lijst op zes criteria, waaronder het aantal besmettingen en doden per inwoner, de testcapaciteit en het percentage positieve gevallen op het aantal afgenomen tests. In een voetnoot melden ze evenwel dat landen met een minder grote bevolking, samenhangende samenlevingen en bekwame instellingen beter geplaatst zijn om het hoofd te bieden aan een wereldwijde crisis zoals een pandemie.

Juist. Er zit namelijk nogal wat verschil op wat bevolkingsdichtheid betreft. In onze Lage Landen kan je geen scheet laten zonder dat je buurman die ruikt. In Nieuw-Zeeland mag je al blij zijn als je een buurman hebt. De gemiddelde bevolkingsdichtheid lag in 2020 in het Vlaamse Gewest op 487 inwoners per vierkante kilometer. In Nederland zijn er dat 416 per vierkante kilometer. In Nieuw-Zeeland bedraagt de bevolkingsdichtheid ongeveer 16,4 inwoners per vierkante kilometer.

Zijn appelen dan toch peren?

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More