Audi-topman voorspelt dat auto’s tot 5.000 euro duurder worden

Veel merken zullen verdwijnen en alle auto’s worden duurder.

De Nederlandse Audi-topman Bram Schot heeft geen goed nieuws voor de automobilist. Aan de krant De Telegraaf schetst hij de toekomst van de autoindustrie die op een kantelmoment staat in haar geschiedenis. Autobouwers zullen moeten investeren in elektrisch rijden en moeten die kosten ergens vandaan halen. Elektrische auto’s zijn sowieso al duurder en autobouwers zullen winst moeten maken op de verkoop van nieuwe benzine-en dieselauto’s. Het gevolg is dat binnen nu en vier jaar de prijs van een auto van 3.000 tot 5.000 euro duurder zal zijn. “We investeren heel veel in elektrische auto’s, maar de winst op die auto’s ligt veel lager dan op fossiel aangedreven auto’s. We zitten nu in een periode dat we de productie van elektrische auto’s betalen met de winst die we maken op benzine- en dieselauto’s, terwijl we weten dat we in 2030 helemaal naar elektrisch moeten”, aldus Bram Schot.

Daarnaast vermoedt de Audi-topman dat voor een aantal merken de transitie te duur zal zijn  en dus  zullen verdwijnen, tenzij ze gaan samenwerken met anderen.

Schot verwacht dat Audi de komende vijf jaar voor 40 miljard euro zal investeren, waarvan 15 miljard in elektrische auto’s. In de periode van anderhalf jaar dat hij bedrijf leidde heeft al voor 17,7 miljard bespaard in de kosten. “Dat zal op termijn 9.500 banen kosten”, zegt de Amsterdammer.

Blijft er nog de vraag of we wel in staat zijn om in 2030 al die elektrische wagens van stroom kunnen voorzien.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More