AstraZeneca zet onze vaccinatiestrategie op de helling

Uitgestelde leveringen van een vaccin dat ter discussie staat.

De farmabedrijven hebben de touwtjes in handen. Europa – en ons land in het bijzonder – hebben zich laten ringeloren met contracten die niet meer waard zijn dan het papier waarop het gedrukt is. Niet alleen Pfizer lost de beloftes niet in – en communiceert daarover niet of nauwelijks – ook AstraZeneca rommelt met de afspraken. Het product is nog niet eens goedgekeurd, of het bedrijf laat al weten dat het geen 80 miljoen maar 31 miljoen dosissen voor maart zal kunnen leveren. De problemen zouden vooral te wijten zijn aan fabrieken in België en Nederland.

De topman van AstraZeneca, Pascal Soriot zegt dat de late beslissing van de EU om hun vaccin te bestellen, ervoor gezorgd heeft dat ze maar een beperkte tijdspanne hebben om foutjes in de levering recht te trekken. Maar volgens Europa – dat meer dan 300 miljoen euro investeerde in de ontwikkeling – zou een deel van de ‘Europese’ vaccins naar andere landen zijn gegaan. Volgens een gerucht naar het Verenigd Koninkrijk. Zowel bij de Engelsen als bij AstraZeneca doen ze alsof hun neus bloedt.

Voor ons land moest AstraZeneca de mirakeloplossing zijn. We hadden alleen koelkasten nodig, want het vaccin was niet alleen makkelijker te produceren, je kon het ook makkelijk bewaren. Dat maakte het ideaal om en masse toe te dienen. En dus werden er 7,5 miljoen dosissen besteld. Doch aan een bestelling zonder levering, heb je weinig.

Jammer genoeg zijn er niet alleen problemen met de levering van het mirakelproduct, ook het product zelf staat ter discussie. Daar is het bedrijf ten dele zelf verantwoordelijk voor door rommelig en prematuur te communiceren over de testresultaten. Het moest snel gaan en het moest zo snel mogelijk een bestelling opleveren. Afhankelijk van de dosering schommelde de werkzaamheid tussen 63 en 90 procent. Snel werd duidelijk dat de beste dosering een toevalstreffer was. Een deel van de vrijwilligers had per abuis anderhalve dosis gekregen. Bovendien was niemand van de vrijwilligers ouder dan 55 jaar.

Vooral bij dat laatste stelt men zich nu grote vragen. Twee bekende Duitse kranten ‘Handelsblatt’ en ‘Bild’ kwamen met  alarmerend nieuws. Volgens de kranten zou het vaccin maar voor 8 procent werken bij ouderen. Duitsland is daarom voorzichtig en geeft de jongeren een voorrang bij het toedienen van het vaccin. In ons land verandert er niets. Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme is het onderzoek weliswaar minder helder dan dat van Pfizer en Moderna, maar zou ook het AstraZeneca-vaccin een goede werkzaamheid hebben bij ouderen.

Wat mogen/moeten we nu geloven?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More