AstraZeneca-vaccin is niet geschikt voor 65-plussers

Europa investeerde honderden miljoenen, maar krijgt geen waar voor haar geld.

Het vaccin van AstraZeneca – dat ook wel eens het Oxfordvaccin werd genoemd – zal wellicht vrijdag goedgekeurd worden door het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA. Er gingen al een tijdje geruchten rond dat het vaccin niet het mirakelproduct is zoals men ons eerst deed geloven. Het Duitse Robert Koch Instituut adviseerde donderdag alvast de Duitse regering om het vaccin voorlopig niet te gebruiken bij 65-plussers.

Oxford werd nochtans in een niet zo ver verleden door wetenschappers bejubeld als de redder van de wereld. Nu denkt men dat de werkzaamheid (slechts) 62 procent zal zijn. Pfizer zou een werkzaamheid van 94 procent hebben en Moderna van 95 procent. Een bittere pil voor ons land dat voornamelijk inzette op AstraZeneca.

Marc Van Ranst loopt alvast vooruit op de conclusie van het EMA. Volgens hem zijn de huidige data voldoende om het gebruik van AstraZeneca bij 65-plussers af te raden. Dat betekent volgens Van Ranst niet dat het vaccin van AstraZeneca volledig onbruikbaar zou zijn. Voor mensen onder de 65 kan het “een respectabel vaccin” zijn.

Dan zitten we met een probleem. Een vaccinatiestrategie hebben we nog niet, tenzij eentje voor 65-plussers die als eerste aan de beurt komen. Wat moet je met een vaccin dat niet deugd en bovendien niet geleverd wordt. Want niet alleen het vaccin deugt niet, ook zakelijk speelt de farmareus met de Europese kl*ten. Opeens was duidelijk geworden dat het bedrijf nog niet de helft van de beloofde vaccins kan leveren. Europa wil daarom de export van coronavaccins uit de EU tijdelijk kunnen beperken of stoppen. De EU wil zo afdwingen dat ze krijgt waar ze recht op heeft en vermijden dat er nog vaccins “verdwijnen” richting bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk.

Vijgen na Pasen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More