Asiel aanvragen in Griekenland, dan doorreizen naar België met hoge uitkeringen

Er blijkt meer aan de hand dan de toename van het aantal asielaanvragen.

De teller voor het aantal asielaanvragen staat dit jaar al op 23.047. Dat is bijna de helft minder dan de 44.740 in het recordjaar 2015, maar is dat wel zo ?

In Het Laatste Nieuws waarschuwt Dirk Van den Bulck, commissaris generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, voor een aantal nieuwe tendenzen. Dat er 322 asielaanvragen werden geteld in september, betekent niet dat er ‘slechts’ 322 vluchtelingen naar ons land zijn gekomen. Migranten die in een andere EU-staat erkend worden, verhuizen massaal naar ons land. Erkende vluchtelingen hebben namelijk in alle EU-lidstaten evenveel sociale rechten. Een Griek heeft nu eenmaal minder sociale bijstand dan een Belg en dus reizen de erkende vluchtelingen naar het land met de best voorwaarden. Het zou best wel eens kunnen dat deze info wordt verspreid en dat er een systeem is uitgedokterd, waarbij men een aanvraag doet in die landen waar de wetgeving het soepelst is, om vervolgens door te reizen naar het land waar de vergoedingen het hoogst liggen.

Ons land heeft een opvangcapaciteit van 25.000 bedden en die zijn vandaag voor 97, 4 procent ingenomen. Volzet dus. Fedasil – de organisatie die in staat voor de opvang van kandidaat-asielzoekers – gaat daarom uit noodzaak tenten en containers voorzien.

Opmerkelijk ook is de de toename van vluchtelingen uit El Salvador: vier keer meer dan vorig jaar. Dat land gaat gebukt onder bendegeweld en corruptie. Wie van El Salvador naar België wil reizen, neemt gewoon het vliegtuig, want er geldt geen visumplicht. Een Europese overeenkomst om een visum voor dat land te verplichten, is er nog niet.

GGVS-baas Van den Bulck wijst er op dat ons land verzadigd is.

Maar: stel dat Erdogan zijn dreigement hard maakt en de poort naar Europa voor 4 miljoen vluchtelingen aldaar, opent, dan is er geen enkele ‘klassieke’ oplossing meer mogelijk.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More