Asbest doe je best weg (video)

“Verwijderen en voor de deur leggen.”

Asbest is een onzichtbare, stille doder. Jaarlijks sterven er nog altijd 700 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan asbest. Het is ondertussen algemeen bekend dat asbest gevaarlijk is, maar toch schat bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) dat gebouwen in Vlaanderen vandaag nog steeds zo’n 2,3 miljoen ton asbesthoudende materialen bevatten.

Om asbest de wereld uit te helpen komt OVAM met een plan en zullen 8 op de 10 Vlaamse gemeenten straks asbest bij je thuis komen ophalen. We schrokken even toen we hoorden dat je het spul aan je voordeur moet leggen, maar er zijn natuurlijk de nodige veiligheidsmaatregelen. Het is ook niet gratis. Je moet om te beginnen bij de gemeente gespecialiseerd verpakkingsmateriaal en persoonlijk beschermingsmateriaal bestellen. Een speciale zak voor golfplaaten zal zo’n 20 euro kosten. Er komen wel verhoogde premies voor mensen die dakisolatie waarin asbest zit verwijderen en die vervangen door ‘veilige’ isolatie.

Wie zich geroepen voelt om te gaan klussen in huis, kan op de website van OVAM te weten komen wat kan, moet en mag.

Tegen 2040 wil Demir Vlaanderen ‘asbestveilig’ hebben.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More