Apple verklaart de oorlog aan Facebook

Wie mag in de toekomst ons surfgedrag nog tracken?

Heb je ooit al eens – zeg maar – een wit boekenkastje gezocht op Google en merkte je de volgende dag op je Facebook advertenties over witte boekenkastjes? Liggen de meesten onder ons niet wakker van. Voor techbedrijven zoals Facebook en Google is het echter van levensbelang. Zij halen de overgrote meerderheid van hun inkomsten uit die advertenties.

Apps tracken ons surfgedrag en gebruiken die info voor gepersonaliseerde advertenties of om die door te verkopen aan andere adverteerders, Amazon bijvoorbeeld. Je kan dat weigeren, maar bijna niemand gaat naar de instellingen van de apps om het aan te passen.

Daar wil Apple nu verandering in brengen. De volgende update van besturingssysteem iOS (naar versie 14.5) zal de nieuwe functie App Tracking Transparency bevatten. Als iPhone- en iPad-gebruikers na de update voor het eerst een app als Facebook openen, verschijnt er een pop-upscherm in beeld met de nadrukkelijke vraag of de app hen wel mag blijven volgen. Daarnaast komt er in het Instellingen-menu ook een “overkoepelende” knop waarbij je die “tracking” meteen voor alle apps uit kan zetten.

En daar is Google en co uiteraard niet happy mee. Het staat gelijk aan een oorlogsverklaring. Het is afwachten wat Facebook en Google gaan ondernemen om op hun beurt Apple een kl**t af te trekken. Het zou kunnen dat je binnenkort berichten krijgt om je track-functie in te schakelen als je hun systemen optimaal wil kunnen gebruiken.

Afwachten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More