Apple: veel winst maar weinig magie?

De tijd dat Apple bekendstond als vooruitstrevend en hip bedrijf ligt achter ons. De verkoop hapert geen moment, maar de magie is weg. Tegenwoordig is Apple vooral een betrouwbaar en stabiel bedrijf. Dit alles hebben we te danken aan boekhouder Tim Cook.

De opvolger van Steve Jobs heeft Apple naar zijn hand gezet. Goed nieuws voor de aandeelhouders, maar de Apple-liefhebber blijft toch een beetje op zijn honger zitten. Al zullen ze dat niet direct toegeven. Het is soms ver zoeken naar de creativiteit en risico’s die Steve Jobs in het verleden nam.

We zien nu dat Tim Cook zijn bijnaam van boekhouder alle eer aan doet. Apple boekte over het afgelopen kwartaal 61,1 miljard dollar omzet, een stijging van 16 procent gerekend over een jaar. Apple verkocht het voorbije kwartaal 52,2 miljoen iPhones. Dat is 2,8 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De vele negatieve geruchten over de slechte verkoop van de iPhones zijn bij deze ook van de baan. De iPhone X kon de verwachtingen qua vernieuwingen niet inlossen, maar door de hoge startprijs wist het toestel wel een mooie winst te genereren. Apple verkocht de laatste drie maanden ook nog eens 9,1 miljoen iPads en 4,1 miljoen iMacs.

Apple is zich ook steeds meer aan het profileren als dienstverlener. De App Store, Apple Music, iCloud-opslag en Apple Pay genereerden allemaal recordverkopen. De omzet van deze services steeg dit kwartaal met 31 procent tot een record van 9,2 miljard dollar.

Als Apple ook dit jaar – net zoals in 2017 – zo’n 217 miljoen iPhones, 40 miljoen iPads en bijna 20 miljoen Macs aan de man kan brengen, zit het wel goed. Cook hoopt dat de meeste gebruikers ook voor de verschillende services gaan betalen en zo kan de boekhouder twee keer langs de kassa passeren.

Eindconclusie: Apple is pakken minder creatief, maar is duidelijk volwassen geworden. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More