“Apache-filmpje bij ‘t Fornuis is geen schending van de privacy”

De procureur vindt niet dat Apache over de schreef is gegaan en vordert de vrijspraak.

Maandag verscheen hoofdredacteur Karl van den Broeck en journalist Stef Arends van de nieuwssite Apache voor de correctionele rechtbank. Zij worden door bouwpromotor Erik Van der paal onder druk gezet door vier procedures tegen de publicatie van een artikel.

Van der Paal organiseerde op 20 oktober 2017 een verjaardagsdiner in ‘t Fornuis in Antwerpen. Journalist Stef Arends had een fiets met een verborgen camera tegenover de ingang geplaatst en filmde zelf ook met een camerabril de aankomst van de genodigden aan het restaurant. Volgens Van der Paal hadden ze zijn privacy geschonden en hem belaagd door verborgen camerabeelden te maken aan restaurant ‘t Fornuis.

“Onze cliënt was geen publiek figuur. Als je hem googelde, leverde dat slechts 346 hits op. Er was ook geen enkele afbeelding van hem te vinden op internet. Het ging dus om een privéfeest van een privépersoon en Apache had niet het recht om heimelijk te filmen of om die beelden te koppelen aan beweringen rond belangenvermenging”, pleitte advocaat Walter Damen. Dat is uiteraard zeer relatief. Van der Paal kan je bezwaarlijk een ‘onbekende figuur’ noemen. Het hangt er maar vanaf in welk mate je het internet in de gaten houdt en ‘zuivert’.

Het openbaar ministerie volgde die redenering dan ook niet. “Mijnheer Van der Paal was reeds gekend in de media en bevond zich in het gezelschap van politieke figuren op de openbare weg. Het ging inderdaad om een privéfeest, maar wel om een feest dat zijn weerslag kon hebben op maatschappelijke belangen”, aldus de procureur. Hij vordert de vrijspraak.

Het vonnis volgt op 20 januari.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More